Novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković pozvao je danas vlasti Republike Srpske da odustanu od izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi kojima bi, prema medijskim navodima, bile umanjene nadležnosti gradonačelnika u Republici Srpskoj.

Građani Banjaluke su na izborima rekli da žele promjene. Ukoliko Vlada zaista razvlasti gradonačelnike i načelnike, od promjena nema ništa, upozorio je Draško Stanivuković. Petak je rok koji je dao vlastima Republike Srpske da odustanu od takve namjere.

“Ako budu istrajali na nečem ovakvom, biću prvi gradonačelnik koji će pozvati ljude na proteste i to će se zvati protesti koji će trajati sve do trenutka ili dok ne odustanu ili ako žele promjene koje će se desiti za dvije godine da ubrzaju to neka bude njihova volja”, rekao je Stanivuković

Prema navodima medija, Vlada ubrzano priprema izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima bi bili razvlašteni novoizabrani gradonačelnici. Ovlašćenja bi preuzeli gradski menadžeri i skupštine gradova. Iz resornog ministarstva još nema ni potvrde ni demantija. Iz SNSD-a poruka da imaju najviše gradonačelnika i načelnika i da nemaju namjeru da umanjuju njihove nadležnosti.

“Ono o čemu razmišljamo, poučeni ranijim iskustvima i poteškoćama u funkcionisanju lokalnih zajednica, jeste da je potrebno pronaći rješenje kako da, u okolnostima kada ne postoji saglasnost između načelnika ili gradonačelnika i skupštine kao najvišeg zakonodavnog organa lokalne zajednice, ne trpe građani i ne zaustavlja se razvoj samih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj”, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević

Novi gradonačelnik Banjaluke kaže da je o novonastalim okolnostima razgovarao i sa predstavnicima pojedinih ambasada u našoj zemlji. Ukazujući na mogućnost kršenja Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, zatražiće i reakciju relevantnih međunarodnih institucija.