U zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj hospitalizovano je više od hiljadu pacijenata pozitivnih na koronavirus. Gotovo deset procenata građana kojima se potvrdi Kovid-19 završi u bolnici. Udar je to na zdravstveni sistem koji će postati neodrživ nastavi li se ovakva situacija. Medicinski radnici su na izmaku snaga. I danas apeluju na građane da poštuju mjere.

U Republici Srpskoj su hospitalizovane ukupno 1.073 osobe. Najviše u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci 430, a u opštim bolnicama u ostalim gradovima 643.

JELENA ĐAKOVIĆ DEVIĆ, epidemiologinja

“Ono što nas brine jeste da u ovom trenutku imamo jako veliki pritisak na bolnički sektor. Mnogo je više prijema nego otpusta i to je ono što zabrinjava”, rekla je Devićeva.

U Banjaluci se pored tri postojeće, pacijenti sa lakšom kliničkom slikom smještaju i na četvrtu lokaciju u Banju Slatina, a radi se i na dodatnom proširenju bolničkih kapaciteta.

VLADO ĐAJIĆ, direktor UKC-a RS

„Osposobljavamo sve spratove i prostore za adekvatnu terapiju pacijenata koji zahtijevaju kiseoničku podršku i, nažalost, sve je veći broj takvih pacijenata. Preko 50 posto pacijenata je koji zahtijevaju bilo koju podršku kiseoničke terapije”, kazao je Džajić.

Situacija je osim Banjaluke alarmantna i u ostalim gradovima u kojima je takođe značajno povećan priliv novih pacijenata, naročito onih sa težom kliničkom slikom.

ALEKSANDRA RADOJČIĆ, infektologinja Bolnice “Sveti vračevi” Bijeljina

„Što se tiče Covid bolnica kojih imamo trenutno tri, imamo ukupno 91 pacijenta, ali to se iz minute u minutu mijenja. Stalno imamo prijem. Upravo imamo jedan prijem iza nas“, istakla je Radojčićeva.

NEBOJŠA ŠEŠLIJA, direktor Bolnice “Srbija” Istočno Sarajevo

„Mi smo u proteklih pet dana osposobili potpuno novo odjeljenje sa novih 35 mjesta, tako da smo povećali kapacitet naše ustanove na ukupno 90 kreveta za Covid pacijente“, rekao je Šešlija.

STANKO BUHA, zamjenik direktora JZU Bolnica Trebinje

“Ide se 90 posto na otvaranje Doma učenika da bude Covid bolnica, što će naravno stvoriti novi problem onda. Ljudstva i opreme, jer tamo nema mogućnosti pružanja usluge kao u bolnici“, objašnjava Buha.

Koliko je situacija ozbiljna najbolje govori podatak da će svih 76 ljekara, koliko ih se vodi na evidenciji Biroa za zapošljavanje, biti angažovano u zdravstvenim ustanovama u RS.

ALEN ŠERANIĆ, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS

„Pozvaćemo ih sve da se priključe zdravstvenom sistemu. Napravićemo raspored i oni će biti svakako plaćeni od strane kompenzacionog fonda, tako da to neće ići na teret ustanova. Nadam se će u narednih šest mjeseci da budu na raspolaganju”, ističe Šeranić.

Republički štab za vanredne situacije donio je odluku koja će se početi primjenjivati od ponedjeljka, a po kojoj se izolacija pozitivnih na korona virus sa lakšom kliničkom slikom smanjuje sa 14 na 10 dana, dok samoizolacija kontakata pozitivnih lica ostaje dvije sedmice.