Nizom aktivnosti pod sloganom “Budi zlatan”, Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku.

Kampanja je simbolično počela večeras, osvjetljenjem važnih građevina u nekoliko bh. gradova, među kojima je i Stari most u Mostaru.

Cilj “Zlatnog septembra” je podići svijest o svim aspektima borbe sa dječjim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i o periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja. Činjenica da troje od četvero djece pobijedi u borbi protiv raka, dovoljno govori sama za sebe. Za četvrtu porodicu dogodi se nezamislivo, navode iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

“U septembru smo planirali mnogo aktivnosti, jer želimo ovaj septembar obojiti u zlatno, podići svijest našeg društva i poslati jednu jaku poruku da postoje različiti životi puni poteškoća poslije raka, kako kod tri djeteta koji se uspješno izliječe tako i kod porodica djece koja izgube bitku”, poručili su iz Udruženja.

Aktivnosti planirane u ovom mjesecu počele su iluminacijom bh. znamenitosti u znak podrške djeci oboljeloj i liječenoj od raka.

Pored Starog mosta tako su u zlatnu boju večeras “obojeni” Zemaljski muzej, Akademija likovnih umjetnosti i Zgrada institucija BiH u Sarajevu, zgrada Kantonalne privredne komore u Tuzli i Kapetanova kula u Bihaću.