Bilo koja delegacija koju Sjedinjene Američke Države pošalju u Irak neće razgovarati o povlačenju američkih vojnika, saopšteno je iz State Departmenta.

“Međutim, postoji potreba za razgovorom između administracija SAD-a i Iraka ne samo o bezbjednosti, već i o našem finansijskom, ekonomskom i diplomatskom partnerstvu”, naglasila je portparol Morgan Ortagus.

Nešto ranije je iz kancelarije iračkog premijera Adela Abdula-Mahdija saopšteno da je on od američkog državnog sekretara Majka Pompea zatražio da počne da radi na mapi puta za povlačenje vojske SAD iz Iraka.

Irački lider je od Pompea zatražio da pošalje delegate u Irak radi pripreme mehanizma za izvršenje rezolucije parlamenta o povlačenju stranih snaga.

On je, takođe, Pompeu rekao da su nedavni američki udari u Iraku neprihvatljivo kršenje iračkog suvereniteta i bezbjednosnih sporazuma između dvije zemlje.

Poslanici iračkog parlamenta prošlog vikenda su usvojili rezoluciju u kojoj traže povlačenje američkih snaga nakon što je u napadu dronom na aerodrom u Bagdadu ubijen iranski general Kasem Sulejmani.

U Iraku ima oko 5.200 američkih vojnika koji pomažu i obučavaju bezbjednosne snage u borbi protiv takozvane Islamske države.