Godinu i dva mjeseca traju pregovori oko granskog kolektivnog ugovora za zdravstvene radnike u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK). Sindikat ljekara i stomatologa izborio se za poboljšanje statusa i povećanje plata, ali ostatak zdravstvenih radnika i dalje je na čekanju. Situaciju je dodatno usložila kantonalna inspekcija koja je odredila novi rok za početak pregovora.

Inspektor rada izvršio je nadzor i naložio kantonalnoj vladi da do 14. septembra mora započeti nove pregovore. Članovi sindikata nezadovoljni su takvom odlukom te tvrde kako je riječ o kupovanju vremena.

IVICA ANIĆ, predsjednik Sindikata:

“Vidno je da je inspektor prilikom vršenja inspekcijskog nadzora bio pod pritiskom i nije se striktno držao zakona o radu koji jasno propisuje rok od 45 dana za početak pregovora nakon što jedna strana podnese zahtjev, nego je samostalno mimo zakona odredio datum od kojeg, po njegovom mišljenju, teče rok vladi da stupi u pregovore sa sindikatom, ne navodeći uopće po kojem osnovu je sebi dao za pravo da odredi te rokove. Time daje vladi i ministarstvu dodatno vrijeme za odugovlačenje postupaka i formiranje mirovnog vijeća”.

DALIBOR VUKOVIĆ, Neovisni strukovni sindikat zdravstvenih radnika HNK:

“Nadamo se da će nam izaći u susret vlada i resorni ministar i da će najveći dio naših zahtjeva, ako ne sve, usvojiti na obostrano zadovoljstvo… Ako kažu da smo im tako važni, a nijedan korak do sada nisu uputili prema nama. Vidjet ćemo hoće li to sada uraditi”.

Iz Vlade HNK još jednom ističu kako podržavaju zahtjeve za poboljšanjem statusa zdravstvenih radnika, ali inzistiraju na tome da su prije pregovora morali otkloniti sve pravne dvojbe.

KRISTINA CRNJAC, Odjel za odnose s javnošću u Uredu predsjednika Vlade HNK:

“Otklanjanjem pravne dvojbe i nakon dobivanja odgovora od federalnog ministarstva, stvoreni su pravni preduvjeti za zauzimanje stava vlade o materijalnim i svim drugim zahtjevima sindikata. Očekujemo kako će vlada uskoro razmotriti dokumentaciju koju joj je uputilo resorno ministarstvo i iznaći prijedlog prihvatljiv za obje strane”.

Iako su članovi svih sindikata zdravstvenih radnika u HNK očekivali da će inspekcijski nadzor naložiti da se mora formirati mirovno vijeće gdje bi kroz pet dana morali ispregovarati s vladom ili novi kolektivni ugovor ili generalni štrajk, to se ipak nije dogodilo.

Imamo situaciju da je odluka odgođena za 14. septembar kada ćemo znati vise. Hoće li 3500 medicinara stupiti u štrajk i blokirati zdravstveni sustav ili će na obostrano zadovoljstvo biti potpisan kolektivni ugovor? Ono što sindikalisti stalno napominju je da su oni, a ne političari oni koji su na svojim leđima iznijeli teret korona krize.