Specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope za migracije i izbjeglice Drahoslav Štefanek prilikom višednevne posjete Unsko-sanskom kantonu (USK) obišao je sve privremene prihvatne kampove u tom dijelu BiH, te s predstavnicima lokalne i kantonalne vlasti razgovarao o trenutnoj situaciji sa migrantima i izbjeglicama.

Plan je bio da se na terenu uvjerimo u životne, odnosno boravišne uslove migranata i izbjeglica. Razgovarao sam i sa predstavnicima vlasti u kantonu, kako bih stekao kompletnu sliku o svim dešavanjima i potrebama lokalnog stanovništva. U nastavku posjete Bosni i Hercegovini planiram se sastati i razgovarati i sa najvišim državnim političkim zvaničnicima, kao i predstavnicima nadležnih agencija i ostalim akterima, da bih onda mogao formirati valjan, detaljan i konkretan izvještaj o trenutnoj situaciji – istakao je Štefanek.

Mi smo došli ovdje da imamo otvoreni dijalog i da razgovaramo sa svim nivoima vlasti. Svaka medalja ima dvije strane. Mi zagovaramo ljudska prava. S druge strane imamo pitanje sigurnosti i to je razumljivo. Kada su ljudska prava u pitanju svi smo jednaki. Mi radimo na poštivanju ljudskih prava svih, rekao je Štefanek.

Demantovao je pojedine navode kako su cilj njegove posjete zapravo pregovori za ponovno otvaranje Migracionog centra “Bira” u središtu Bihaća.

To odmah moram demantovati, nemam nikakve veze s tim, mene isključivo zanima poštivanje ljudskih prava. Istina je da sam kratko boravio pred nedavno zatvorenim kampom, jer sam u okviru ove posjete želio razgovarati i sa građanima Bihaća koji tamo protestuju duži vremenski period. Htio sam čuti i mišljenje i potrebe lokalnog stonovništva, to je zaista sve. Žao mi je što je to neko zloupotrijebio – dodao je specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope za migracije i izbjeglice.

Sve je potvrdio i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić koji je naglasio da se razgovaralo o svemu što se u prethodnom periodu dešavalo, te određenim smjernicama daljeg ponašanja i djelovanja u okviru migracijskog procesa.

O zatvorenom centru ‘Bira’ nije bilo apsolutno ni riječi, naš stav je tu vrlo dobro poznat od 30. septembra prošle godine. Gospodina Štefaneka smo detaljno informisali o kompletnom stanju, te razgovarali o neophodnosti koordiniranog i kvalitetnijeg upravljanja ovim procesom. Prije svega, od zauzimanja jasnog stava o broju migranata, donošenje strategije, zaštiti istočne granice, jačanju institucija, kontrola novca, zakona o azilu i strancima, koordinaciji policijskih agencija i kontrola novčanih sredstava.Naravno, nadamo se da ćemo u svemu imati i maksimalnu podršku Vijeća Evrope – kazao je kantonalni premijer Ružnić.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope za migracije i izbjeglice Drahoslav Štefanek radnu posjetu Bosni i Hercegovini nastavlja u glavnom gradu BiH.