Četvrti val pandemije, ukoliko ga bude, ne bi trebalo da bude razlog za paniku. U Bosni i Hercegovini sada imamo dovoljno znanja i iskustva. Dočekati ga nespremno ne bi imalo nikakvo opravdanje, ni za zdravstveni sistem, ni za vlasti, rekao je u emisiji “BHT1 uživo” Dragan Stevanović, ljekar Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš ” u Sarajevu.

Kada se o toj zdravstvenoj ustanovi radi, Stevanović je istakao da je trenutno hospitalizovan mali broj oboljelih od Covid-19, ali da su sva odjeljenja, koja su u prošlom naletu bolesti primala pacijente, i sada pripravna.

On je, odgovarajući na pitanje koliko je opasan novi delta soj koronavirusa, uzimajući u obzir obim vakcinacije u našoj zemlji, rekao da je i država poput Izraela, koja ima stepen imunizovanog stanovništva oko 70-80 posto, sada u situaciji da bilježi 250-300 novih slučajeva dnevno, i to kod mlađih, nevakcinisanih ljudi.

Stevanović je podsjetio da u našoj zemlji ne postoji evidencija o broju bh. državljana koji su primili vakcinu protiv Covid-19, iako bi od Srbije, gdje je to obavio veliki broj njih, bilo vrlo lako dobiti podatke. Vakcinisanim građanima takođe bi se mogao uputiti poziv da se prijave, ali to bi, smatra on, zahtijevalo dodatni napor vlasti.

Ujedno i zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Stevanović se osvrnuo i na dosadašnji rad gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić. Iako je istakao kako se s njom ne slaže u svemu, rekao je da je do sada učinila i nekoliko veoma dobrih poteza.

Prije svega, to se odnosi na činjenicu da je “otvorila” grad, uspostavila ogroman broj kontakata sa ambasadorima, Evropskom komisijom, gradonačelnicima drugih gradova u Bosni i Hercegovini, što ide u prilog pravnom kontinuitetu Sarajeva kao glavnog grada države, smatra on.

Stevanović je rekao da gradonačelnica Karić ima određene kontakte u vezi nabavke vakcina, ali o tome nije želio podrobnije govoriti.

On se, između ostalog, osvrnuo i na prijedlog svog stranačkog kolege, SDP-ovog Vojina Mijatovića, koji predlaže ujedinjenje SDP-a i Demokratske fronte. “Mislim da je to sada politički nemoguće”, rekao je u razgovoru za BHRT Dragan Stevanović.