Nakon što je istekao rok za dostavu ponuda u pregovaračkom procesu te zvanično propao i drugi tender za instalaciju i stavljanje u funkciju respiratora koje je nabavila firma Srebrena malina, došlo je do novog preokreta. U Federalnu upravu civilne zaštite stigla je ponuda kompanije iz Niša. Ukoliko treći tender bude raspisan, velika je vjerovatnoća da upravo ta firma i stavi u funkciju sporne respiratore.

Nakon što su u skladištu više od pet mjeseci, i nakon što nijedan ovlašteni serviser, kroz proces javnih nabavki nije bio zainteresovan da u funkciju stavi respiratore vrijedne milione maraka, koje je nabavila “Srebrena malina”, stiže ponuda za autorizaciju, tj. ovlaštenje za servis i to iz Niša. Sve nam je potvrdio v. d. direktora Federalne uprave civilne zaštite.

“Situacija se mijenja, jer smo upravo dobili informaciju da je ova firma iz Niša dobila autorizaciju za Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i BiH”, istakao je v.d. direktora FUCZ Mustafa Kadribegović.

Vratimo se malo unazad. Nakon što je završena verifikacija respiratora, za koju je bila jedna ponuda, problem nastaje pri instalaciji respiratora. Prvi tender koji je objavila Federalna uprava civilne zaštite propao. Raspisan i drugi, a ni tada nije bilo ponuda. Istina tada u priči se pojavljuje moguća saradnja upravo sa firmom iz Srbije, tačnije Niša, čiji naziv nam nije potvrđen.

Kako se već u priču o nabavci respiratora uključilo i Tužilaštvo BiH, ta firma obavještava Civilnu zaštitu da neće učestvovati u pregovaračkom postupku, ali bi mogli učestvovati ukoliko se raspiše međunarodni tender. Kako u Zakonu o javnim nabavkama BiH međunarodni tender sam po sebi ne postoji kao poseban postupak, već kao otvoreni, i kao takav omogućava i stranim i domaćim firmama prijavu. Slanjem autorizacije, firma iz Niša je potvrdila da su i dalje zainteresovani za posao vrijedan 175.000 maraka.

“To je firma koja do sada nije predavala ponude na dosadašnje postupke javne nabavke, a sada nam dostavlja autorizaciju, tj. ovlaštenje proizvođača za uvoz, servis i sl.za neku državu. Ta firma je bila upoznata sa prethodnim postupcima, ali nisu dostavljali ponudu. Slijedi objava javne nabavke, pa ko ispunjava uslove i ponudi najpovoljniju ponudu dobit će ugovor”, naglasio je Kadribegović.

A kako do sada nije bilo zainteresovanih, ukoliko svi uslovi budu zadovoljeni, firma iz Niša dobit će tender.

“Izabrat će se serviser, ali mora biti ovlašten od fabrike”, rekao je direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH Zijad Džemić.

Uz tu postoji i druga opcija. Ukoliko neće niko od ovlaštenih servisera, ide se u novi tender, ali sa smanjenim uslovima.

Kako nam je potvrđeno iz Instituta za mjeriteljstvo, to su uobičajeni uslovi. U prvom redu traženje bankarske garancije, jer ako firma nije ovlaštena za instalaciju uređaja, mora postojati pokriće za naknadu štete, ukoliko je bude.

I dok tužilaštvo šuti o tome u kojoj fazi je predmet “Respiratori”, paralelno se vodi bitka ko će ih servisirati. A zdravstvene ustanove čekaju da respiratori budu raspoređeni.