Zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković održala je sastanak sa 75 ambasadora i šefova diplomatsko-konzularnih misija u BiH.

Zahvalila im je na ukazanoj podršci vlastima u BiH u savladavanju izazova trenutne krize. Upoznala ih je sa najvažnijim zaključcima i odlukama koje je usvojio Savjet ministara BiH na 6. sjednici. Pojasnila je kako i u kojem domenu se neke od odluka mogu odnositi na strane državljane koji borave u BiH ili na sve one koji imaju neki objektivni interes da dođu u našu zemlju u ovom kriznom periodu.

Turković je obavijestila sve prisutne o usvojenom prijedlogu odluke o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prelaza u vazdušnom saobraćaju za promet putnika u Bosni i Hercegovini, koji stupa na snagu u 6 časova ujutro 30.marta. Aerodromi će i dalje funkcionisati, ali samo za kargo promet i dobavljanje neophodne opreme i robe. U tom kontekstu se kratko osvrnula i na mjere za olakšavanje prometa vitalnih proizvoda uslijed krize uzrokovane virusom KOVID-19.

Turković je govorila i o odluci o određivanju graničnih prelaza za prevoz robe u drumskom saobraćaju u tranzitu kroz Bosnu i Hercegovinu.

Specijalni predstavnik EU u BiH je obavijestio prisutne da je EU izdvojila 7,5 miliona evra za ublažavanje posljedice krize u BiH.

Ambasador Italije je postavio nekoliko pitanja vezanih za privremene restrikcije ulaska u BiH, te tražio konkretne odgovore na pitanja vezana za karantin i obaveze stranih državljana prilikom ulaska u BiH. Turković ga je informisala da MIP BiH aktivno radi na organizovanju čarter leta za repatrijaciju BiH državljana koji se nalaze u Italiji.

Nakon toga su se obratile ambasadorke Bugarske i Slovenije, sa specifičnim pitanjima vezanim za obaveze diplomata i diplomatskog osoblja u BiH naspram ograničenja kretanja koje su im postavile entitetske vlasti.

Turković je pojasnila da su ove mjere restrikcije nužne i neophodne, te pozvala sve prisutne na razumijevanje i uvažavanje konteksta u kojem se svi nalazimo.

Ambasadorka Norveške je sve obradovala viješću da je njena Vlada odobrila novčanu tranšu od 10,5 miliona norveških kruna za pomoć BiH, te će sredstva biti operativna uz posredstvo kancelarije UNDP-a u BiH. Razgovor su zaključile ambasadorke Austrije i Švajcarske sa komentarima o neophodnosti zajedničkog i koordinisanog djelovanja u suzbijanju posljedica krize.