Udruženje roditelja “Naša djeca” iz Mostara pokrenulo je online peticiju da nastava na jesen počne u školskim klupama. Do sada su prikupili oko tisuću i pol potpisa nezadovoljnih roditelja.

Vratiti djecu u škole na jesen u Hercegovačko-neretvanskoj županiji cilj je peticije koju je pokrenula Udruga “Naša djeca”. Na nastavu na daljinu, kažu, pristaju samo u slučaju opće karantene.

Traže od resornog ministarstva da za svu djecu za praćenje online nastave osigura i pristup internetu, laptope i tablete.

ANTONI ŠAIN, Udruženje roditelja “Naša djeca” Mostar

“Ukoliko isključivo dođe do opće karantene tada pristajemo na online nastavu, s tim da ministarstvo treba imati plan B… Iz dosadašnjeg iskustva mi njima ne vjerujemo, da je to istina oni bi dosada raspisali natječaje za podjelu laptopa i tableta.”

Peticija je upućena Vladi HNŽ-a, resornom ministarstvu prosvjete, Kriznom stožeru. Iz Ministarstva prosvjete su prethodno najavili kako razmatraju sve opcije i modele održavanja nastave. Krizni stožer razmatra mogućnosti kako učenike vratiti u škole.

PERO PAVLOVIĆ, glasnogovornik Vlade HNŽ

“Stožer je zadužio ZJZ HNŽ da pripreme i resornom ministratvu dostave uvjete pod kojima bi se mogla izvoditi nastava u rujnu mjesecu u učionicama.”

Uz roditelje i prosvjetari smatraju da se djeca trebaju vratiti u škole. Škola uz obrazovnu, ističu, ima i odgojnu ulogu, za razvoj djece važno je i druženje s vršnjacima. Ipak, konačnu riječ ima zdravstvena struka.

SLAVКO LAUŠ, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ

“Bilo bi dobro da nastava u školskim klupama krene za razrednu nastavu, nastava u učionici za njih je nepohodna.”

ANTONI ŠAIN, Udruženje roditelja “Naša djeca” Mostar

“Svjesni smo da u ovom trenutku, kada se povećava broj zaraženih, još uvijek rade vrtići, a govori se da neće raditi škola.”

Peticiju je do sada podržalo oko 1.500 nezadovoljnih roditelja, koji žele da djeca krenu u školu u rujnu. Kako će učenici na jesen započeti školsku godinu trebalo bi biti poznato za 15-ak dana, odnosno po završetku godišnjih odmora.