Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je danas da bi ta vojna organizacija mogla da plati visoku cijenu u slučaju preranog odlaska iz Afganistana.

Nešto ranije je neimenovani američki zvaničnik izjavio da će administracija američkog predsjednika Donalda Trampa, prema očekivanjima, smanjiti broj vojnika u Afganistanu i Iraku do 15. januara.

Prema navodima zvaničnika, broj vojnika u Afganistanu biće umanjen za gotovo polovinu na 2.500, a u Iraku takođe na 2.500, odnosno za nešto više od 500, prenijela je agencija PA.

“Sada smo suočeni sa teškom odlukom. U Afganistanu smo gotovo 20 godina i nijedan od saveznika iz NATO-a ne želi da ostane duže nego što je to potrebno, ali istovremeno cijena prijevremenog odlaska ili na nekoordinisan način, mogla bi biti veoma visoka”, naglasio je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, postoji rizik da fvganistan ponovo postane platforma za međunarodne teroriste odakle bi planirali i organizovali napade, te da bi i tzv. “Islamska država” mogla da tamo ponovo izgradi “teroristički kalifat” koji je izgubila u Siriji i Iraku.

NATO je preuzeo odgovornost za bezbjednosne napore u Afganistanu 2003. godine, dvije godine nakon svrgavanja sa vlasti talibanskog režima.

Tokom 2014. godine Alijansa je počela sa obukom i savjetovanjem afganistanskih snaga, ali je u značajnoj mjeri povukla snage u skladu sa mirovnim sporazumom postignutim uz posredovanje SAD.

U Afvanistanu je trenutno između 4.500 i 5.000 američkih vojnika, a više od 3.000 je u Iraku.