Štrajk radnika naftne industrije u Norveškoj mogao bi do 14. oktobra da dovede do gašenja gotovo četvrtine proizvodnje tog energenta, što bi moglo da izazove novi rast cijena na međunarodnom tržištu.

Cijena nafte “brent” iz Sjevernog mora jutros je porasla za oko 1,1 posto i sada je 42,46 dolara po barelu.

Spor između sindikata “Lederne” i organizacije koja predstavlja kompanije prekinuti su 30. septembra, ali su prvi prekidi proizvodnje počeli 5. oktobra.

Sindikati traže istu platu i uslove rada za radnike u kontrolnim sobama sa onima koji imaju ostali zaposleni na udaljenim naftnim platformama.

Šest naftnih i gasnih platformi prekinulo je rad početkom sedmice, kada je “Lederne” pozvao na štrajk, čime je smanjen kapacitet proizvodnje za osam posto ili oko 330.000 barela dnevno.

Američka naftna kompanija “Konoko Filips” najavila je danas planirano gašenje svoje platforme “Ekofisk”, koja ima dnevnu proizvodnju od 7.000 barela. Najavljena je mogućnost djelimičnih i kompletnih zatvaranja do 14. oktobra još šest naftnih i gasnih platformi. Platforma za upumpavanje vode koja pomaže pri pritisku na polju “Ekofisk” mogla bi, takođe, da bude zatvorena.