Štrajk u javnom saobraćaju nastavljen je danas u Francuskoj. Uoči Badnje večeri zaposleni u željeznici su, kako izgleda, spremni da i narednih dana nastave proteste zbog penzione reforme predsjednika Emanuela Makrona.

Dvadesetog dana štrajka, saobraća samo 40 odsto brzih vozova TGV, saopštila je željenička kompanija SNCF. Od ukupno 16 linija pariskog metroa samo dvije linije koje funkcionišu automatski bez vozača, normalno rade.

Za večeras je predviđen potpuni prekid pariskih prigradskih linija koje će se ponovo otvoriti sutra popodne, javila je željeznica.

Generalni sekretar sindikata CGT-željezničari Loran Brin ocijenio je da ne vidi zašto bi se štrajk naglo prekinuo samo zato što su praznici.

Iako i dalje većina Francuza podržava štrajk, strpljenje korisnika javnog saobraćaja počinje da se tanji, posebno u Parizu koji je velikim dijelom u blokadi.

Izgleda da se ništa neće promijeniti prije početka iduće godine. Vlada je odredila za 7. januar sljedeći sastanak ministara i predstavnika sindikata. Pregovori će se nastaviti prije predstavljanja prijedloga zakona u vladi 22. januara.