Više od dva mjeseca zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu su u štrajku. Dok su oči javnosti proteklih dana usmjerene na zakonitost štrajka i da li će Sindikati konačno da dogovore kolektivni ugovor sa Kantonalnom vladom, mnogi zaboravljaju da je štrajkom građanima onemogućena potpuna zdravstvena zaštita. Provjerili smo kako ovakvo stanje utiče na njih.

Priča o štajku zdravstvenih radnika proteklih dana svela se na jedno, je li zakonit ili ne. Bez obzira na zakonitost jedno je sigurno – ovakvo stanje znatno utječe na građane koji više od dva mjeseca imaju pristup liječenju samo ako je riječ o hitnom slučaju. Za našu televiziju govorila je i građanka koja je danas otišla na pregled u bolnicu, ali je odbijena.

Naša sugovornica smatra kako je cilj djelomične blokade zdravstvenog sustava nešto drugo.

Iako zdravstvena njega građanima nije potpuno dostupna, na mostarskim smo ulicama danas čuli različita mišljenja. Dok neki razumiju i podržavaju, drugi smatraju kako izlaza nema i da će zdravstvo još dugo biti nedostupno.

A tko je upravu – odlučit će sud. Dosadašnje odluke suda iz županijske Vlade nisu htjeli komentirati, kazavši kako se one provode. Sindikati zdravstva ipak tvrde kako je štrajk potpuno zakonit te da se nastavlja sve do potpisa kolektivnog ugovora.

Bez obzira na njegovu zakonitost, građani s kojima smo razgovarali u jednome su složni. Nadaju se brzom rješenju ovoga problema, kako bi zdravstvo, posebice u vrijeme pandemije, u potpunosti bilo dostupno građanima koji tu uslugu na koncu i plaćaju.