Europski sud za ljudska prava u Strazburu je danas ponovo osudio Rusiju zbog “ponižavajućeg postupanja” prema Alekseju Navaljnom, glavnom protivniku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Žrtva trovanja krajem avgusta, za šta se odgovornost pripisuje Kremlju, Aleksej Navaljni i drugi opozicionar Vadim Gunko obratili su se sudu u Strazburu zbog maltretiranja prilikom hapšenja na demonstracijama 6. maja 2012. u Moskvi nakon predsjedničkih izbora koje smatraju pokradenim.

Navaljni i Gunko su zadržani tokom noći u policijskoj stanici, a potom im je izrečena administrativna mjera.

Sud je jednoglasno zaključio da je Rusija prekršila odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima o zabrani nehumanog ili ponižavajućeg postupanja, prava na slobodu i bezbjednost, na pravično suđenje kao i na slobodu okupljanja.

Presuda je donijeta na osnovu video snimka hapšenja opozicionara koji je objavljen na internetu i na kojem se vidi da je policija “izvrnula ruku Navaljnom tako da je on vrištao”, uz ocjenu da ti postupci “nisu bili jneophodni” pošto nije bilo “vidljivog otpora”.

Sud je presudio da Rusija isplati 8.500 eura pred sudom u Strazburu zbog uznemiravanja Navaljnog, a u oktobru je već osuđena zbog ometanja slobode okupljanja i ponižavajućeg postupanja prema demonstrantima na istom skupu 6. maja 2012.

Zemlje članice Vijeća Europe osnovale su 1959. godine Europski sud za ljudska prava koji se bavi slučajevima kršenja Europske konvencije o ljudskim pravima