Od svog osnivanja BHRT kontinuirano u saradnji sa Univerzitetima u BiH organizira jednodnevnu posjetu studenata prostorijama i produkcijskim kapacitetima BHRT-a u Sarajevu.

Zainteresiranost za funkcioniranje i važnost BHRT-a u medijskom prostoru BiH, prepoznali su i studenti sa Univerziteta iz Tuzle sa Odsjeka za žurnalistiku uz inicijativu profesora Šejna Husejnefendića, koji su danas posjetili redakcije i produkcijske kapacitete BHRT-a.

U pratnji pomoćnice generalnog direktora BHRT-a za edukaciju i razvoj Duške Jurišić i voditelja Odjela odnosa s javnošću BHRT-a Seida Masnice studenti su upoznati o historijatu i funkcioniranju BHRT-a, važnosti javnih servisa u BiH, produkcijskim i drugim segmentima funkcioniranja BHRT-a, s posebnim akcentom na produciranje vijesti u Multimedijalnom DESK-u, koji je studentima bio u fokusu interesiranja.

Studenti su upoznati pored funkcioniranja Multimedijalnog DESK-a, i o neprocjenjivoj vrijednosti Odjela za arhivu i drugih kapaciteta BHRT-a.

“Nadamo se da je ova posjeta bila od velikog značaja za studente iz Tuzle, posebno zbog njihove percepcije kada su kroz razgovor sa urednicima i novinarima spoznali kako u praksi nastaje vijest, te načinima produciranja određenih RTV i web sadržaja. Ovim putem pozivamo sve studente, posebno studente komunikologije i žurnalistike u BiH, da su dobrodošli na BHRT, jer je upravo naš medij mjesto gdje se studenti mogu najbolje upoznati o praktičnom dijelu novinarstva na svim platformama”, istakao je Masnica.

BHRT do sada ima potpisane Ugovore o saradnji sa nekoliko Univerziteta u BiH čiji studenti jedan semestar u akademskoj godini na BHRT-u izvode dio praktične nastave iz novinarstva.