Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH izreći će danas drugostepenu presudu Šerifu Mešanoviću, koji je prvostepeno osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u logoru “Silos” u Tarčinu i magacinu kasarne “Krupa” u Zoviku.

Kako je saopšteno je iz Suda BiH, Mešanović je u svojstvu jednog od zamjenika upravnika logora “Silos”, te upravnika logora u magacinu kasarne “Krupa” prvostepenom presudom osuđen na sedmogodišnju zatvorsku kaznu.

U krivičnom predmetu “Mustafa Đelilović i drugi” Vijeće Odjeljenja jedan za ratne zločine Suda BiH je nakon održanog glavnog pretresa 5. jula 2018. godine izreklo prvostepenu presudu kojom su optuženi: Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember oglašeni krivim za krivično djelo ratni zločin nad civilima.

Sud Bosne i Hercegovine jučer donio je drugostepenu presudu kojom su šestorica optuženih za zločine nad civilima na području Hadžića osuđeni na ukupno 42 godina zatvora. Kaziću je izrečeno deset, Hujić i Fadil Čović su osuđeni na po osam godina, Mirsad Šabić na šest, a Halid Čović i Nermin Kalember na po pet godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno za nečovječno postupanje, protivzakonito zatvaranje, uskraćivanje prava na suđenje zatvorenicima i odvođenje na prinudne radove.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda je 20. maja ove godine donijelo rješenje kojim je krivični postupak u odnosu na optuženog Šerifa Mešanovića razdvojen zbog zdravstvenog stanja optuženog.

Izricanje presude zakazano je za 11.00 sati.