Sud Bosne i Hercegovine još se nije oglasio nakon što je 22. oktobra državno Tužiteljstvo uputilo prijedlog za određivanje mjera zabrane Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije i Muhamedu Pekiću, zaposleniku ove institucije. Unutar OSA-e nastavljaju se afere, koje, prema riječima naših sagovornika, utiču na kredibilitet i sam rad ove agencije.

Optužnica protiv Osmana Mehmedagića i Muhameda Pekića podignuta je u svezi sa slučajem izuzimanja snimke sa videonadzora u jednoj poslovnici Javnog poduzeća “Pošta” u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Iako je zahtjev imao oznaku „interno“, snimke videonadzora pojavile se su u javnosti. Dvadeset drugog listopada Tužiteljstvo upućuje prijedlog mjera zabrane obavljanja službene dužnosti ravnatelju i uposleniku Obavještajno-sigurnosne agencije, kao i zabranu kontakta sa uposlenicima OSA-e BiH.

TUŽITELJSTVO BiH

“Optuženi se terete da su, tijekom augusta 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OSA-e Bosne i Hercegovine, u svrhu privatnih i ličih interesa da bi došli do informacija i fotografija o pošiljatelju anonimne krivične prijave protiv direktora OBA-e”.

Tužiteljstvo je od Suda Bosne i Hercegovine tražilo mjere zabrane za osumnjičene. No, iz Suda nema odgovora. Nisu odgovorili ni na naše upite. U Tužiteljstvu navode kako je rok za očitovanje Suda o mjerama zabrane osam dana. Zajedničko Povjerenstvo za nadzor rada Obavještajno-sigurnosne agencije ne zasjeda. Prema poslovniku, potrebno je da sudjeluju predstavnici sva tri naroda, no HDZ BiH je odlučio da ne šalje svoje predstavnike zbog političkih zatezanja oko imenovanja ravnatelja, pomoćnika i glavnog inspektora OSA-e. Predsjedatelj povjerenstva smatra kako je Obavještajno-sigurnosna agencija postala predmet političkog prepucavanja putem medija.

NERMIN NIKŠIĆ, predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za nadzor nad radom OSA BiH

“Nažalost, siguran sam da zbog toga trpi sama institucija, trpi služba da se ne obavljaju poslovi koji bi trebali i kako bi trebalo ali , u ovakvom odnosu snaga i ovakvom vlašću sa ljudima koji gledaju prije svega vlastiti interes pa sve onda drugo, teško je očekivati da se oni sekiraju zbog interesa države.”

Podsjećamo, Mehmedagić je i ranije bio predmet istražnih radnji kada su nadležne institucije provjeravale ima li on kao ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije validnu fakultetsku diplomu.