Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i drugi optuženi u predmetu “Respiratori” izjasnili su se da nisu krivi.

Izjašnjenje o krivici uslijedilo je nakon što je sutkinja Hadžiomerović optužene u ovom predmetu upoznala s njihovim pravima i obavezama, te načinima na koje mogu da se izjasne, uključujući tri opcije nisam kriv, kriv sam ili odbijam da se izjasnim, odnosno moguće reperkusije svake od predočenih opcija.

“U optužnici nisu opisali sva krivična djela, uložili smo prigovor, ali sudija koja rješava optužnicu razmatra i prigovore. Pozivam da pratite ročiste, iskaze, dokumenciju, vidjećete da dokazi Tužilaštva su samo nastojanje da se kupe prijeko potrebni respiratori u teska vremena. Vidjećete da dokazi pokazuju da se iza scene dešavalo nesto potpuno drugo. To je znalo Tuzilaštvo, ali vjerovatno ovdje u BiH odgovara da se napravi slučaj Sanader. Glavni pretres mora početi najkasnije za 39 dana. Obično ne drzim uvodnu riječ, ali sada cu napraviti izuzetak. Tužilaštvo je s medija planom stvorilo predodžbu o krivnji, kazala je Vasvija Vidović, advokat premijera Fadila Novalića.

Fikret Hodžić je negirao krivicu u ime “Srebrene maline”.

“Sve ćemo reći u uvodnom izlaganju, ne komentarišemo sada ništa. Mi ćemo izvođenjem dokaza, ispitivanjem svjedoka sve što smo planirali i utvrditi. Ovo će biti dug sudski proces jer je Tužilastvo predložilo dosta svjedoka, a imaćemo i mi svoje. Mi još nismo definisali, ali imaćemo desetine svjedoka. Srebreba malina je nabavila respiratore i od nje više ništa ne zavisi, kazala Adna Dobojlić, advokat Fikreta Hodžića.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević je takođe negirala krivicu.

Optužnicom se optuženima u ovom predmetu stavlja na teret počinjenje spomenutih krivičnih djela u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u FBiH u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.