Sud BiH trebao bi danas da razmatra sporazum o priznanju krivice koji je Armen Dželko, optužen za ratovanje u Siriji, postigao s Tužilaštvom BiH.

Tužilaštvo BiH tereti DŽelka, zvanog Abdulah i Ike, da je početkom 2013. iz BiH otputovao u Siriju, gdje se priključio terorističkoj organizaciji “Islamska država”.

Na teret mu je stavljeno i da je učestvovao u terorističkim aktivnostima koje su se sastojale od oružanih akcija, napada na stanovništvo, ubijanja, protivpravnih zatvaranja, uzimanja talaca i drugih radnji.

Tokom boravka u Siriji DŽelko je više puta ranjavan, a poslije poraza i sloma “Islamske države” krajem 2019. godine, u gradu Baguzu predao se snagama antiterorističke koalicije, nakon čega je deportovan u BiH.

Na suđenju za pridruživanje terorističkoj organizaciji, održanom 1. jula, vještak neuropsihijatar Omer Ćemalović rekao je da je DŽelko izrazio iskreno kajanje zbog perioda koji je proveo na stranom ratištu u Siriji.

Ćemalović je naveo da je, nakon timskog vještačenja, zaključeno da je optuženi DŽelko visokih verbalnih sposobnosti i da njegovu ličnost ne karakterišu patološke osobine.

“Poima se kao zadovoljna osoba, jer je to sve iza njega. Zabrinut je za sudbinu svoje porodice i nada se njihovom skorom povratku. Smatramo da je on sposoban da učestvuje u sudskom postupku”, rekao je Ćemalović i dodao da DŽelko nije zavisan od psihoaktivnih supstanci.

Početak ročišta zakazan je za 9.00 časova.