Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje u predmetu Milan Tupajić i drugi, kojim se Miladinu Gaševiću, Momiru Kezunoviću, Branislavu Kezunoviću, Željku Gaševiću, Jadranku Šuki i Aleksi Gordiću, osumnjičenima za ratne zločine ukida pritvor, te određuju mjere zabrane.

Utvrđene mjere podrazumjevaju zabranu napuštanja boravišta odnosno zabrana napuštanje opštine Sokolac, te osumnjičeni ne mogu napustiti ovu opštinu bez prethodnog odobrenja Suda, izuzev ukoliko ga napuštaju da bi se pojavili u ovom predmetu po pozivu Suda ili Tužilaštva BiH.

Istovremeno, osumnjičeni ne mogu promijeniti prebivalište, odnosno boravište, bez prethodnog odobrenja Suda, što podrazumjeva zabranu putovanja te se osumnjičenima privremeno oduzimanju važeći putni dokumenti koje su dužni bez odlaganja (ukoliko ih posjeduju) predati Sudu ili predati dokaz o njihovom neposjedovanju, uz zabranu izdavanja novih.

Takođe, osumnjičenima se zabranjuje prelazak državne granice uz korištenje lične karte, kao i sastajanje s određenim osobama, te međusobno sastajanje i sastajanje s drugim osumnjičenima u ovom predmetu, a zabranjuje im se i sastajanje ili na bilo koji način kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva uključujući i približavanje tim svjedocima na udaljenosti od 50 metara.

Osumnjičeni su dužni javljati se nadležnom državnom organu, odnosno javljati se tri puta sedmično u PS Sokolac, o čemu će PS pismeno redovno izvještavati Sud BiH.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za njima postoji potreba, a kontrola njihove opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca.

Miladin Gašević, Momir Kezunović, Branislav Kezunović, Željko Gašević, Jadranko Šuka i Aleksa Gordić osumnjičeni su za krivično djelo – zločini protiv čovječnosti, saopšteno je iz Suda BiH.