Tužilaštvo BiH danas je na suđenju bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Draganu Mektiću i drugima optuženim za zloupotrebu položaja uložilo dodatne i preciznije numerisane materijalne dokaze.

Tužilaštvo je uložilo račune, ugovore o djelu, odobrenja za unos obaveza i plaćanja, zahtjeve za produžavanje ugovora, akte Ministarstva bezbjednosti, plan javnih nabavki, zapisnike i desetine drugih dokaza.

Advokati optuženih ulagali su prigovore, tvrdeći da ti dokazi nisu postojali u periodu podizanja optužnice.

Adna Dobojlić, koja u ovom predmetu brani Edina Garapliju, rekla je da prevod aplikacije granta nije dostavljen uz optužnicu, niti nakon nje u dostavljanju materijalnih dokaza, na šta je tužilac Vedrana Mijović tvrdila da je prevod sudskog tumača postojao uz optužnicu, ali da ne zna kako nije dostavljen odbranama.

U sudnici je danas prikazana posljednja strana dokumenta, na kojoj je pisalo da je preveden u 2021. godini, prenosi “Birn”.

“Nemojmo tvrditi nešto što nije. Nije postojao u vrijeme potvrđivanja optužnice, prevedena je godinu dana nakon toga”, rekla je Senka Nožica, advokat Dragana Mektića.

Sredinom januara 2020. godine, sudija za prethodni postupak je potvrdio optužnicu protiv Mektića, koji se sa Igorom Golijaninom, Samirom Agićem i Edinom Garaplijom tereti za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je Evropska unija finansirala u periodu od 2015. do 2017. godine.

Golijanin je optužen kao Mektićev šef kabineta, Agić kao pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “INZA” u Sarajevu.

Novo ročište zakazano je za 21. oktobar.