SNSD je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine danas uputio krivičnu prijavu protiv članova Centralne izborne komisije (CIK) i sudija koje smatra odgovornim za poništavanje rezultata izbora u Srebrenici i Doboju.

Savjetnik za pravna pitanja predsjednika ove stranke Marko Šukalo istakao je da se ovom prijavom “štite interesi Republike Srpske i stvaraju pretpostavke da pravdu potraže i pred međunarodnim sudovima”.

Šukalo je rekao da SNSD poštuje proceduru, te da zaštitu prava traži na svim pravosudnim instancama Bosne i Hercegovine, iako u njih nema povjerenja, te da su za ovim potezom posegnuli nakon što im je Sud BiH odbacio žalbu na odluku CIK-a.

“SNSD je danas poslao krivičnu prijavu protiv šest članova CIK-a BiH i troje sudija Apelacionog suda BiH. Krivična prijava se odnosi na krivična djela nesavjestan rad u službi, kršenje zakona od strane sudija a u vezi sa krivičnim djelom izborne prevare”, naveo je Šukalo za RTRS.

Šukalo najavljuje da SNSD priprema i apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kao posljednjoj instanci. Ne budu li zadovoljni, obratiće se, kaže, i Evropskom sudu za ljudska prava.