Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusija i dalje se sukobljavaju oko produženja njihovog posljednjeg sporazuma o razoružanju (START), pri čemu su Washington i Moskva u prošlosedmičnim pregovorima iznijeli sukobljena mišljenja.

Američki izaslanik za kontrolu naoružanja Marshall Billingslea u utorak je sugerirao da dvije zemlje postižu određeni napredak prema sporazumu o budućnosti sporazuma. Novi START, pakt koji ograničava strateško nuklearno oružje ističe u februaru, prenosi dpa.

“Vjerujemo da postoji načelni sporazum na najvišim nivoima naše dvije vlade”, rekao je Billingslea u javnim komentarima u Heritage Foundation, američkom konzervativnom istraživačkom centru sa sjedištem u Washingtonu.

Pregovarači iz Rusije i SAD-a sastali su se prošle sedmice u glavnom gradu Finske, Helsinkiju, radi nove runde pregovora o kontroli nuklearnog naoružanja.

Sjedinjene Američke Države su izrazile spremnost za produženje novog START-a ako Rusija pristane na zamrzavanje naoružanja.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov predstavio je drugačiju verziju događaja i u izjavi odbacio prijedlog Washingtona.

“Ovo je neprihvatljiv prijedlog”, rekao je Rjabkov, prenijela je ruska novinska agencija TASS.

Novi START je sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja između Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije, službenog naziva Mjere za daljnje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog oružja. Potpisan je 8. aprila 2010. u Pragu, a nakon ratifikacije stupio je na snagu 5. februara 2011.