Kako se približavaju lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, tako sve više izlaze na površinu sumnjive izborne kombinacije. Jedan od najnovijih primjera su nezavisni kandidati koji su prijavljeni na istim mail adresama. Analitičari tvrde da se iza toga krije priča o kupovini biračkih odbora, jer ko ima većinu može da kontroliše izborni proces. Neophodna je izmjena Izbornog zakona.

Ovi lokalni izbori ostaće upamćeni i po nezavisnim kandidatima koji su prijavljeni na iste mail adrese. Nije bitno ko glasa, već ko broji glasove. Iza ovog primjera krije se pokušaj izborne mahinacije, smatra politički analitičar Mladen Bubonjić.

MLADEN BUBONJIĆ, politički analitičar

“Pazite koliko su bahati da više ne obraćaju pažnju kako prijavljuju nezavisne kandidate. Potrebno je promijeniti Izborni zakon, ali do toga neće doci jer oni koji imaju većinu u parlamentu nije im stalo, ne odgovara im promjena Izbornog zakona, jer bi se ovakve promjene spriječile.”

U Koaliciji za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” smatraju da je riječ o zloupotrebi Izbornog zakona koji nije jasno definisao prijavljivanje nezavisnih kandidata, sa kojima političke stranke trguju kako bi kontrolisale biračke odbore.

VEHID ŠEHIĆ, predsjednik Strateškog odbora Koalicije „Pod lupom“

„Političke stranke plaćaju takse za ovjeru političkih kandidata samo da bi učestvovale u raspodjeli mjesta u biračkim odborima što upućuje na zaključak da se nešto sprema što dovodi u pitanje integritet i kredibilitet izbornog procesa. To se mora promijenitti pod hitno kroz izborni zakon.“

U Centralnoj izbornoj komisiji su svjesni da postoji praksa kupovine biračkih mjesta u odborima, jer političke stanke nastoje da ovladaju i biračkim odborima i posmatračima. Problem je što CIK ne može bez pisanih dokaza da reaguje, jer se ovakve mahinacije završavaju usmenim putem.

SUAD ARNAUTOVIĆ, član Centralne izborne komisije BiH

„Ako imate pet članova biračkim odbora i pet posmatrača onda to nazivam udruženim zločinačkim poduhvatom i možete u nekom selu ili mjesnoj zajednici poslije 19 časova da nešto uradite što je nezakonito. Predlagali smo da se u biračke odbore naročito predsjednike imenuju državni službenici“.

Novinar Slobodan Popadić smatra da i ovaj slučaj podsjeća na organizovanu, potencijalnu izbornu prevaru. Podsjeća da je CIK ranije reagovao i prijavio kandidate koji su imali iste adrese i brojeve telefona, ali da je Ustavni sud odbacio tu prijavu.

SLOBODAN POPADIĆ, novinar „Euroblica“

„CIK u saradnji sa ostalim nadležnim institucijama mora da provjeri šta se iza toga krije . Adresa sama po sebi ne znači da je neko kriv, ali može da znači da je u dogovoru sa nekim za neke mutne radnje.“

Osim izmjene Izbornog zakona, do koje je vrlo upitno da li će doći, neophodno je pooštriti i novčane kazne za neodgovorne članove biračkih odbora kako ne bismo više bili neodgovorno društvo sa neograničenom neodgovornošću.