Predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva u dosadašnjem sazivu Igor Gavrić zakazao je za sutra, 24. marta, konstituirajuću sjednicu novog saziva Gradskog vijeća Grada Sarajeva u sarajevskoj Vijećnici.

Gradski vijećnici kojima je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine dodijelila mandat, preuzet će dužnost gradskog vijećnika javnim davanjem i potpisivanjem svečane izjave u skladu s odredbama Poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

U Gradsko vijeće Grada Sarajeva iz općine Novi Grad Sarajevo mandate vijećnika dobili su Adi Škaljić, Bajro Biber i Alem Logo (Bošnjaci), Toni Vukadin i Drago Jurić (Hrvati), Ratko Orozović (Srbin) i Enisa Spahić (ostali).

Iz Novog Sarajeva u Gradsko vijeće Grada Sarajeva izabrani su Alma Čengić i Elvedin Korora (Bošnjaci), Marijela Hašimbegović i Danijela Šahat (Hrvati), Srđan Srdić (Srbin) i Samir Bejić i Mirela Džehverović (ostali).

U Gradsko vijeća Grada Sarajeva iz općine Centar izabrani su Jasmin Ademović, Lejla Ćosović i Amra Zulfikarpašić (Bošnjaci), Željko Majstorović (Hrvat), Biljana Lazarević i Dragan Stevanović (Srbi) i Nihad Uk (ostali).

Iz Starog Grada u Gradsko vijeće Sarajeva izabrani su Seid Škaljić, Vedad Deljković, Almedin Miladin i Muamer Mekić (Bošnjaci), Vedran Dodik (Hrvat) i Srđan Simonović i Jasmin Skorupan (Srbi).

Dnevnim redom konstituirajuće sjednice predviđen je izbor predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva i dva zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Također, predviđen je izbor članova Komisije za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Grada Sarajeva te prijedlog odluke o izboru članova radnih tijela Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva planiran je i izbor gradonačelnika Grada Sarajeva te dva zamjenika gradonačelnika Grada Sarajeva.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva se sastoji od 28 vijećnika. Svako općinsko vijeće općina koje čine Grad Sarajevo bira po sedam delegata u Gradsko vijeće iz reda općinskih vijećnika.

Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno bit će garantiran minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a grupi ostalih najmanje dva mjesta, bez obzira na izborne rezultate.

Nakon što bude konstituisano, Gradsko vijeće Grada Sarajeva bira gradonačelnika Sarajeva.