Sutra, 16.10. počinje predizborna kampanja i trajaće do dana izborne ćutnje, 14.11.2020. godine.

Izborna kampanja se definiše kao period kada politički subjekti upoznaju birače sa svojim kandidatima.

Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar pozvao je političke subjekte da kampanju vode u mirnom okruženju.

“Ova izborna kampanja će se prvi put izvoditi u posebnim uslovima, te pozivam političke subjekte da se striktno pridržavaju mjera i preporuka u vezi sa koronavirusom”, istakao je Bakalar.

Podsjetio je kandidate i pristalice da nije dozvoljeno nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, te ometati političke skupove i sprječavati novinare da obavljaju svoj posao.

“Pozivam sve ovjerene političke subjekte, kandidate i pristalice da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da na fer način vode izbornu kampanju jer jedna od zakonskih zabrana je korištenje jezika koji bi nekoga mogao podstaći na nasilje”, naglasio je Bakalar.

Upozorio je da će se pratiti ponašanje stranaka na društvenim mrežama i internetu, te podsjetio da CIK ima ovlaštenja da ukloni kandidate i da ih sankcioniše novčanim kaznama.

Izbori su raspisani za 54 opštinska vijeća u FBIH, 56 skupština opština u RS, te 120 načelnika i 22 gradonačelnika. Na Lokalnim izborima 2020. učestvuje ukupno 543 političkih subjekata i to 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata. Ove godine se, u skladu sa izmjenama Izbornog zakona RS, gradonačelnik Istočnog Sarajeva bira neposredno.

Organizovan online kurs za sve učesnike u izbornom procesu

Sutra počinje predizborna kampanja, CIK BiH organizovao kurs za sve učesnike u izbornom procesu

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, prvi put u istoriji izbornog procesa u našoj zemlji, organizovala je online kurs, namijenjen svim učesnicima u biračkom procesu.

Član CIK-a Senad Arnautović je istakao da je kurs, čiji je naziv “Obuka za rad u biračkim odborima”, dizajniran za potencijalne članove biračkog odbora, te da može biti od koristi akreditovanim posmatračima i svima koji žele biti uključeni u izborni proces.

Kako je rekao, kurs je otvoran za sve i besplatan, a dostupan je na web stranici obuke.izbori.ba.

Arnautović je naveo da je kurs podijeljen u tri modula, a sadržaj čini 16 cjelina koje se odnose na procedure rada biračkog odbora, uoči izbora, na dan izbora i po zatvaranju biračkih mjesta.

“Moduli sadrže tekstualna objašnjenja, slike i video zapise, a dostupni su na sprskom, bosanskom i hrvatskom jeziku”, rekao je Arnautović.

Dodao je da kurs omogućava edukaciju bez obaveznog prisustva velikog broja slušalaca, što je veoma značajno zbog trenutne epidemiološke situacije.