Policija Hongkonga upotrijebila je danas suzavac i vodene topove da potisne demonstrante okupljene ispred sjedišta vlade, dok je desetine hiljada ljudi izašlo na ulice više kvartova grada uprkos jakoj kiši i zabrani okupljanja.

Demonstranti su uperili lasere na policiju i gađali je raznim predmetima preko velikih barijera podignutih kako bi ih zadržale dalje od vladinih zgrada gdje je i lokalni parlament. Policija je uzvratila suzavcem, a kasnije i vodenim topovima.

Dvije strane su stajale jedna naspram druge neko vrijeme ali su demonstranti počeli da se povlače kada se proširio glas da su policijska pojačanja krenula u njihovom pravcu.

Ispred zvaničnih zgrada ostalo je nekoliko demonstranata iz prvih redova koji su povremeno bacali molotovljeve koktele na policijske kordone i, kako je izgledalo, čekali naređenje da krenu naprijed.

Mnogi demonstranti su se povukli pošto su stigla velika policijska pojačanja na ulice i izgledalo je da se priprema operacija rastjerivanja.

Vlasti su odbile da daju dozvolu za marš do kancelarije kineske vlade , planiran radi obilježavanja pete godišnjice odluke kineske vladajuće komunističke partije kojom se odbija održavanje demokratskih izbora u Hongkongu.