Fudbalski i hokejaški klubovi u Švajcarskoj moći će imati gledaoce na dvije trećine tribina stadiona ili dvorana, počevši od oktobra, odlučila je danas savezna Vlada.

Vlada Švajcarske objavila je da će gledaoci morati nositi maske za lice i da će morati sjediti na dodijeljenim mjestima. Nijednom navijaču gostujućih timova neće biti dozvoljeno prisustvo i moraju biti uspostavljeni planovi za traženje eventualnih kontakata.

Riječ je o o najnovijem ublažavanju ograničenja za masovna okupljanja tokom pandemije koronavirusa koja su nametnuta u februaru. Od 1. oktobra, maksimum od 1.000 osoba za sportske i druge događaje može se ukinuti uz odobrenje javnih vlasti na nivou kantona.

Švajcarski sportski zvaničnici upozorili su da se neki klubovi suočavaju sa bankrotom, a da nisu u mogućnosti povećati prihod na dan utakmica od prodaje ulaznica, hrane i navijačkih rekvizita.

Jedan od prvih događaja koji bi mogao biti održan pod novim mjerama je duel fudbalske reprezentacije Švajcarske sa Hrvatskom, koji će se igrati 7. oktobra na stadionu u St. Gallenu. Kapacitet stadiona je 17.000 mjesta, što znači da bi tom meču moglo prisustvovati oko 11.000 gledalaca.

Švajcarska fudbalska liga bila je prekinuta u februaru. Nastavljena je u junu, a završena u augustu, ali bez prisustva gledalaca. Nova sezona počinje 19. septembra i prva dva kola će se igrati bez prisustva publike, nakon čega bi se u oktobru navijači djelimično trebali vratiti na tribine.

Švajcarska hokejaška liga otkazala je prošlu sezonu u martu i odgodila početak nove do oktobra u nadi da će restriktivne mjere biti ublažene, kako bi publika mogla prisustvovati utakmicama.

Ekonomska situacija u klubovima i dalje je “nesigurna“, objavila je hokejaška liga koja je tražila da se dvorane otvore u punom kapacitetu.