Svaka četvrta mlada osoba, odnosno u prosjeku 23 posto djece i omladine, ovisna je o “pametnom” telefonu, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja. Ovisnost, koja podrazumijeva nervozu kada telefon nije dostupan ili zanemarivanje važnih aktivnosti, ima štetan uticaj na mentalno zdravlje.

Najveći broj ovisnika su djevojke od 17 do 19 godina, navodi se u istraživanju, objavio je “Juronjuz”.

“Analiza je pokazala posljedice ne samo prekomjernog korištenja, već disfunkcionalne upotrebe telefona. Utvrdili smo povezanost ovog ponašanja i pogoršanog mentalnog zdravlja”, rekao je Ben Karter sa Instituta za psihijatriju, psihologiju i neurologiju pri Kings koledžu u Londonu.

Kod osoba koje su zavisne od telefona primijećena je povećana depresija, anksioznost i stres, a imaju i problema sa spavanjem.

Mnogi problematični korisnici kažu da najveći dio vremena provode na društvenim mrežama.

Autori smatraju da je potrebno da se javnost upozna sa ovim problemom, jer će “pametne” telefone koristiti i naredne generacijem.

Oni navode da još nije precizno utvrđeno da li se radi o zavisnosti od samih “pametnih” telefona ili aplikacija koje koriste, te ukazuju na potrebu da se izvrše dodatna istraživanja da bi se utvrdile potencijalne posljedice po mentalno zdravlje budućih mladih generacija.

Naučnici su analizirali 41 studiju, objavljenu od 2011. godine. Istraživanjem je obuhvaćeno 4.871 tinejdžera i mladih iz Azije, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.