Epidemiološka situacija povezana s koronavirusom u Sloveniji je sve bolja pa je danas najavljeno skoro otvaranje svih trgovina u sklopu sve veće relaksacije restriktivnih mjera zaštite, a poduzimaju se i pripreme za pokretanje turizma.

Gotovo dva mjeseca od uvođenja restrikcija sve bi trgovine trebale od ponedjeljka početi s radom.

“Istina, epidemiju nismo sasvim zaustavili, ali smo na dobrom putu. Nakon skoro dva mjeseca ukida se značajan opseg dosadašnjih restrikcija za trgovinu i turizam”, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani državni tajnik ministarstva gospodarstva Simon Zajc.

Naglasio je pri tome da od ponedjeljka opet mogu raditi sve trgovine, ukjučujući i velike trgovačke centre. Također, opet smiju raditi lokali i gostionice, ne samo na otvorenim nego i u zatvorenim prostorima, otvaraju se i kuhinje, a stvaraju se i pretpostavke za otvaranje turističkih objekata, prenosi Hina.

Za sve te djelatnosti vrijedi pravilo da se pri pružanju usluga osigura beskontaktni odnos s potrošačima i gostima ili minimalan kontakt.

S ponedjeljkom se omogućava i ponovno otvaranje smještajnih kapaciteta za turiste, i to onih s kapacitetom za smještaj najviše 30 gostiju, dok fitness-centri, bazeni i diskoteke ostaju zatvoreni.

Što se tiče prekograničnog turizma državni tajnik Simon Zajc kazao je na on-line seminaru s turističkim djelatnicima da glavni napor vlade ostaje na otvaranju granica prema tržištima odakle je u Sloveniju dolazilo najviše gostiju.

Nakon što je u srijedu Europska komisije donijela smjernice za otvaranje turizma, Slovenija će započeti dijalog sa susjednim zemljama, primjerice s Austrijom, pa i Njemačkom, za čije je putnike Slovenija dostupna kopnenim prometom, a nadamo se da će se što prije u dovoljnoj mjeri popraviti i epidemiološka slika u Italiji, poručio je Zajc u obraćanju turističkim djelatnicima.

Slovenija i Hrvatska već vode intenzivan dijalog o uvjetima za otvaranje međusobne granice za turističke prijelaze. Razgovori se vode na razini predstavnika dvaju državnih zavoda za javno zdravlje te dviju policija, a o suradnji na području otvaranja turizma nedavno su razgovarali hrvatski ministar turizma Gari Cappelli i potpredsjednik slovenske vlade i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek. Međutim, još uvijek je u Sloveniji na snazi mjera sedmodnevne karantene po povratku u zemlju, dok je Hrvatska takve mjere ukinula.

U Sloveniji je u posljednja 24 sata, uz 984 obavljena testa na koronavirus, potvrđen samo jedan novooboljeli, nije bilo novih smrtnih slučajeva među oboljelima, a broj hospitaliziranih i dalje pada, objavila je slovenska vlada.

U bolnicama su trenutno još samo 32 pacijenta s Covidom-19, od čega sedam teže oboljelih na intenzivnim odjelima, a u zadnja 24 sata zabilježeno je i sedam otpuštenih pacijenata. Broj umrlih među zaraženima i dalje ostaje 103.

Broj hospitaliziranih zadnjih dana stalno pada i sada je u bolnicama ukupno toliko bolesnika s koronavirusom koliko ih je bilo 16. ožujka, četiri dana nakon što je proglašena epidemija u Sloveniji. Prema službenim podacima, aktivno zaraženih je još 46 osoba, a to su oni kod kojih je zaraza testiranjem potvrđena u zadnjih 14 dana, pa su izolirani.