Prema istraživanjima Media centra, 50 posto onih koji ih prate vjeruje medijima, dok drugih 50 posto ne vjeruje. Istovremeno, novinarska udruženja bilježe sve veći broj napada na novinare i ugrožavanje njihove sigurnosti.

Prijetnje novinarima stižu svakodnevno, posebno onima koji odluče zagrebati dublje ispod površine. Nikola Vučić i Avdo Avdić su novinari koji su se suočili sa prijetnjama.

“Šta mi hrvatski narod neće zaboraviti, to što sam govorio o porastu fašizma, modernih oblika fašizma i desničarenja u određenim krugovima. Zato što kritiziram nesuočavanje sa prošlošću hrvatskih predstavnika u BiH, što je neophodno da bi BiH krenula naprijed…”, kaže Vučić.

“Postoji više vrsta pritisaka, od ovog pravosudnog gdje vas maltretiraju svakodnevno, skoro svakog dana, morate ići u sudnicu da dokazujete vaše vaše navode, preko onog tužilačkog, koji je još možda opasniji od svih ovih napada gdje vam prijete ukoliko objavite neke dokumente, prijete vam zvanično saopćenjima za javnost da će vas procesuirati zbog objave povjerljiih dokumenata”, ističe Avdić.

Procesuiranja napadača uglavnom nema, ili se sporo odvijaju. A to bi se trebalo dogoditi odmah nakon napada, potcrtavaju iz OSCE-a.

“Uočavamo da se sudski postupci za kelevetu često zloupotrebljavaju kao sredstvo za zastrašivanje. Neposredna je reakcija koja će uslijediti odmah u vidu istražnog postupka, kao odgovor na napad. Ako do toga ne dođe, onda će počinioci smatrati da imaju puno pravo napadati medije”, naglašava Ketrin Kavalek, šefica Misije OSCE-a u BiH.

Česte prijetnje i uvrede koje se upućuju novinarima posljedica su amosfere u društvu.

“Glavni razlog poverenja u medije jeste da oni imaju najnovije informacije, drugi razlog povjerenja jeste da daju mogućnost komentarisanja, a treći razlog jeste da ti mediji koji oni prate odražavaju njihov već postojeći stav”, kaže Elvira Jukić-Mujkić, glavna i odgovorna urednica “Media.ba”.

Tokom protekle godine medijski sektor u Bosni i Hercegovini se suočio sa brojnim političkim i finansijskim izazovima. To nije obeshrabrilo novinarke i novinare u njihovom istraživanju, izvještavanju i objavljivanju priča od javnog interesa.