U Federaciji Bosne i Hercegovine smanjen je broj mlade populacije, natalitet je u padu, a povećan je broj populacije starije od 65 godina, istaknuto je iz Federalnog zavoda za programiranje.

Kako su rekli, ozbiljno upozorenje za demografski opstanak Federacije predstavlja i trend smanjenja broja stanovnika u selima, imajući u vidu da su sela osnovni izvor bioreprodukcije.

Dodatni problem je emigracija stanovnika u evropske ili druge zemlje, a posebno zabrinjava odlazak mladih obrazovanih i stručnih ljudi u reproduktivnim godinama života.

Osim ekonomskih razloga koji utiču na iseljavanje stanovnika, sve više je prisutno nezadovoljstvo ukupnim političkim i društvenim ambijentom u kojem obični građanin ne nalazi smisao življenja, istakli su iz Zavoda.

Takođe, kako su rekli, postojeći sistem socijalne zaštite u Federaciji BiH je neefikasan i nepravičan, te je potrebna njegova sveobuhvatna reforma.

Ovo je istaknuto na radionici za izradu Strategije razvoja Federacije BiH 2021.-2027, na kojoj se, između ostalog, razgovaralo o stanju u oblasti demografije i socijalnih politika u Federaciji BiH.

Organizator radionica je tim Federalnog zavoda za programiranje, uz podršku Vlade Federacije BiH.

Kako su rekli, ova integrisana Strategija će odrediti osnovne smjernice društveno-ekonomskog napretka koji će rezultirati boljim životom građana Federacije.

Učesnici današnje radionice su predstavnici ključnih aktera iz oblasti demografije i socijalnih politika (Vlada Federacija BiH, federalna i kantonalna ministarstva, zavodi i agencije,…). Tokom rada će analizirati probleme, potencijale i izazove u ovoj oblasti, te predložiti rješenja za poboljšanje stanja.

Realizaciju svih radionica koje se odnose na analizu stanja podržao je Projekat podrške integralnom razvoju u BiH, zajednički projekat UNDP-a i Vlade Švicarske, saopštili su iz Federalnog zavoda za programiranje.