Iako zbog sve većeg broja zaraženih koronavirusom izgleda kao da vlasti oba entiteta nemaju na raspolaganju dovoljno resursa da djelotvorno suzbijaju širenje virusa, u proteklih pola godine od tek dva laboratorija osposobljena za utvrđivanje postojanja virusa u organizmu mreža je proširena na desetke ustanova.

Proteklih mjesece brojne su privatne ustanove također uložile sredstva i vrijeme za obuku osoblja, te u slučaju potrebe i adekvatne odluke, mogu odmah rasteretiti sustav javnog praćenja širenja nove respiratorne bolesti.

Proteklog tjedna sve je snažniji apel da se u testiranja uključi što više certificiranih laboratorija, uključujući privatne zdravstvene institucije. Pa ipak, iz svakodnevnih priopćenja institucija vidljivo je kako se broj institucija koje obavljaju testiranja povećava proteklih mjeseci.

Branislav Zeljković iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske navodi kako je veći broj pozitivnih, između ostaloga, rezultat i mnogo ažurnijeg testiranja u proteklom razdoblju.

“Privatni laboratoriji nemaju pravo mikrobioloških testiranja na teritoriju Republike Srpske, mislim da ste s tim već dobro upoznati. Mi testove nabavljamo preko UNDP-a i dio testova Ministarstvo samo kupi, a mislimo da je to dovoljno, što vidite iz svakodnevnih informacija. Nema potrebe za angažmanom privatnih institucija”, rekao je Zeljković.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine jučer je donijela odluku o hitnom ugovaranju obavljanja PCR i antigenskih testiranja sa što više certificiranih laboratorija i zdravstvenih ustanova.

Goran Čerkez, pomoćnik za pitanja javnog zdravlja u Federalnom ministarstvu zdravstva, pojasnio je šta se precizira u odluci: “Da se traži aktiviranje svih akreditovanih laboratorija na području Federacije BiH i pozivaju se kantonalna ministarstva zdravstva, zajedno s fondovima zdravstvenog osiguranja, da neodložno sklope ugovore i počnu s testiranjem u svim laboratorijama i ambulantama koje su certificirane. Uvodimo i nove antigenske testove, međutim, i dalje je osnova za testiranje PCR test, jedino kod slučajeva kada je PCR nedostupan i kada imamo simptomatske pacijente”.

Svrha testiranja je da rezultati budu dostupni što prije, kako bi se osobi propisala izolacija i adekvatna zdravstvena njega. Stoga je samo pitanje broja incidence kada će se trebati posegnuti za uslugama privatnih klinika.

Poliklinika Vitalis već je ranijih mjeseci provela obuku svojeg osoblja za uzimanje PCR i seroloških testova, do danas su odradili oko 1500 PCR i 2500 seroloških testova, a po odluci nadležnih zdravstvenih institucija, odmah bi se mogli uključiti u sustav sa više od 500 testiranja dnevno, tvrdi liječnica Blaženka Galić iz ove klinike.

“Osoblje je prošlo edukaciju za pravilno uzimanje uzoraka za PCR test. Radi se o uzorcima uzetim sa stražnje strane sluznice nosa i grla, koji se potom sigurno transportiraju u laboratorij Alea u Sarajevu, koji je certificiran od Federalnog ministarstva zdravstva za uzimanje PCR testova. Naši pacijenti dobivaju rezultate u roku 24 sata”, kazala je Galić.

Serološka i antigenska testiranja su značajno brža od PCR testova, ali su i manje pouzdana. Stoga je preporuka nadležnih zdravstvenih institucija da se fokus aktivnosti stavlja na PCR testove.