U svijetu se rađa više blizanaca nego ikada ranije, ali je moguće da je ovo vrhunac, nakon čega će uslijediti pad, kažu istraživači.

Svake godine se širom svijeta rodi oko 1,6 miliona blizanaca, a svaki 42. porođaj su blizanci.

Odloženo rađanje djece i medicinske tehnike kao što je vantjelesna oplodnja uticali su na porast broja rođenih blizanaca za trećinu od osamdesetih.

Ali odavde može sve da krene “nizbrdo”, jer se fokus prebacuje na jednu bebu po trudnoći, što je manje rizično.

Broj rođenih blizanaca na hiljadu porođaja sada je posebno visok u Evropi i Sjevernoj Americi – a širom svijeta ta stopa je sa devet na 1.000 porođaja došla na 12.

Međutim, stopa rađanja blizanaca u Africi uvijek je bila visoka i nije se mnogo promijenila tokom posljednjih 30 godina, što bi moglo biti posljedica rasta stanovništva.

Afrika i Azija trenutno čine oko 80 odsto svih blizanačkih porođaja u svijetu.

Autor studije, profesor Kristijan Monden sa Univerziteta u Oksfordu, rekao je da za to postoji razlog.

“Stopa rađanja blizanaca u Africi je toliko visoka zbog velikog broja dvojajčanih blizanaca – blizanaca rođenih iz dva odvojena jajašceta”, rekao je on.

On je rekao da je to najverovatnije zbog genetskih razlika između afričke i ostalih populacija.

Stopa rađanja blizanaca u Evropi, Sjevernoj Americi i zemljama Okeanije sustiže tu stopu, a smatra se da je glavni razlog tome sve veća upotreba medicinski potpomognute oplodnje od sedamdesetih – na primjer IVF, ICSI, vještačka oplodnja i stimulacija jajnika.

Ove tehnike povećavaju šanse za višestruku ili višeplodnu trudnoću.

Žene se odlučuju na formiranje porodice u sve kasnijim godinama, rastuća upotreba kontraceptivnih sredstava i niža stopa smrtnosti generalno igraju ulogu.