Svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma Danisa Tanovića “Deset u pola” i omnibusom “Pisma s krajeva svijeta”, filmskog kolektiva Bistrik7 svečano je otvoren 27. Sarajevo Film Festival.

Ceremoniju otvaranja vodio je glumac Dino Bajrović.

Među brojnim ličnostima iz kulturnog žtvota je bio i Oskarom nagrađeni bosanskohercegovački filmski autor Danis Tanović.

Govoreći o filmu “Deset u pola” kazao je da je to malo ljubavno pismo njegovom gradu.

“Svi su radili dan i noć da se ovo desi. Nismo znali da li će se desiti do prije sedam dana i zato nismo htjeli ni da ga najavimo”, rekao je Tanović.

Dotakao se i pandemije i prošlogodišnjeg izdanja SFF-a koji je održan u drugačijoj formi.

“Lijepo je ići u kino i gledati filmove”, dodao je Tanović.

Ulogu u filmu je imao i Branko Đurić Đuro i Goran Navojec.

“Uvijek sam uzbuđen kada za vrijeme festivala dođem u Sarajevo i uvijek sam beskrajno ponosan da mogu svojoj porodici i prijateljima koji dođu u tom periodu pokazati svoj grad u svom punom svjetlu. Uživam beskrajno”, kazao je Đurić.

Navojec je rekao da se u Sarajevu osjeća kao kod kuće.

Proslavljeni njemački reditelj Wim Wenders prošetao je večeras crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu. Dobitnik ovogodišnje nagrade SFF-a “Počasno Srce Sarajeva” kazao je da se osjeća kao da mu se ostvario san. U Sarajevu, poručio je, najviše voli ljude.

Crvenim tepihom su prošetali i Lejla i Tarik Filipović.

“Ovo je jedna od rijetkih stvari, manifestacija, kulturnih dragulja BiH na koji mi jako volimo doći. Sarajevo Film Festival je nešto čime se ponosimo i što nam stvarno ispunjava srce”, rekao je Tarik Filipović.

Za ovogodišnji SFF akreditovano je više od 900 gostiju, predstavnika filmske industrije iz BiH, regiona, Evrope i svijeta.

Za nagrade “Srce Sarajeva” u takmičarskim programima 27. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 47 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 18 filmova će zabilježiti svjetsku, tri međunarodnu, jedan evropsku, 24 filma regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Festival će završiti 20. avgusta, svjetskom premijerom filma “Toma” režisera Dragana Bjelogrlića, a u sklopu programa Open Air.

Više od 200 filmova iz 65 zemalja će biti dostupno online na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Kosova.

BHRT je i ove godine glavni medijski partner SFF-a, a sva festivalska dešavanja možete pratiti u programima BHT1, BH Radija1, kao i na portalu bhrt.ba i društvenim mrežama BHRT-a.