Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i princ Albert II od Monaka presijecanjem vrpce večeras su svečano su otvorili Olimpijski muzej u Sarajevu.

Svečani čin otvaranja novoobnovljenog Muzeja kulturnog blaga Sarajeva i Bosne i Hercegovine, bit će upisan zlatnim slovima u kalendar kao dan kada je građanima vraćen taj značajan objekat u kojem će, osim podsjećanja na 1984. godinu i tadašnju Zimsku olimpijadu u Sarajevu, biti i dio posvećen još jednom sportskom događaju koji je održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, EYOF 2019. godine.

Cijelu manifestaciju na viši nivo podigao je i dolazak Princa od Monaka, Alberta II, koji je ovom događaju prisustvovao i kao predstavnik predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomasa Bacha i cijele olimpijske porodice.

Oživljavanjem olimpijskog duha Sarajevo, glavni grad BiH ponovo je večeras u epicentru svjetske javnosti, a predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo pozdravio je prisutne uz ukazivanje na značaj obnove i otvaranja Olimpijskog muzeja.

“Danas je poseban dan, dan kada ponovo potvrđujemo vrijednosti na kojima su sagrađeni najsvjetliji momenti naše olimpijske historije. Istorije koja je pokazala čitavom svijetu da možemo organizovati najvažniju smotru radosti, mira, zajedništva i tolerancije. Snaga Olimpijskih igara 1984. godine je u njihovoj univerzalnosti, jer su baš ove igre imale snagu da ujedine čovječanstvo i, pored svih njegovih različitosti, učine boljim i mirnijim mjestom za život. Istom tom snagom odisao je i EYOF 2019. godine, koji je bio odraz naših najvećih vrijednosti na djelu“, kazao je Rađo.

Rađo je dalje kazao da je olimpijski duh trajni eliksir, a da su Olimpijske igre hodočašće ka prošlosti i vjera u budućnost te je dodao da upravo to predstavlja Olimpijski muzej u Sarajevu.

Rađo se zahvalio predsjedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta Bachu na video poruci koju je poslao povodom otvaranja obnovljenog muzeja.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka je u obraćanju prisutnima poželio dobrodošlicu u novoobnovljenu zgradu Olimpijskog muzeja u Sarajevu.

Obećali smo da ćemo sve kulturne spomenike obnoviti. Polako ali sigurno idemo ka tome. Večeras otvaramo Olimpijski muzej. Među prisutnima koji se posebno ističe je direktor Olimpijskog muzeja, poznati bh. slikar Edin Numankadić. Mi ćemo nastaviti graditi kako bi grad Sarajevo bio još ljepši. Nijednog trenutka nećemo posustati. Poruka mladima je da je sport ono na čemu ćemo i dalje raditi, dobrodošli u novootvorenu zgradu Olimpijskog muzeja – poručio je Skaka.

Svečanom otvorenju prisustvovali su i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler), bivši gradonacelnik Ivo Komšić…

Nakon otvorenja,upriličen je i spektakularni vatromet.