Prvo izdanje Ponta Lopud festivala otvoreno je u petak na Lopudu u Hrvatskoj masterclassom poljskog redatelja i oskarovca Pawela Pawlikowskog i projekcijom njegovog nagrađivanog filma “Hladni rat”.

Predstavljajući program novoosnovanog festivala na konferenciji za medije, suosnivačica i organizatorica festivala Tilda Grossel Bogdanović rekla je da Lopud postaje mjesto za nove, zanimljive sadržaje kako bi se povezali gosti festivala s mještanima i podarili otoku dodatnu međunarodnu prepoznatljivost, saopćila je Press služba Sarajevo film festivala.

Suosnivač Ponta Lopud festivala i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra kazao je kako je pronađeno još jedno divno mjesto na kojem će se okupljati filmaši iz regije i cijeloga svijeta.

– Za četiri do pet godina Ponta Lopud festival postat će jedno od najznačajnijih mjesta za ljude s filma. Ne želimo biti veliki, nemamo ideju biti neki novi Cannes, Sarajevo. Želimo da Lopud ima festival gdje će se ljudi družiti, uživati, izmjenjvati svoje ideje, razvijati network i stvarati nove projekte – rekao je Purivatra.