Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije svečano će biti otvorena u sutra, 11. septembra u Sarajevu.

O motivima sazivanja Sinode, danas su na konferenciji za medije govorili vrhbosanski nadbiskup i predsjednik Sinode Vinko kardinal Puljić, generalni tajnik Sinode i profesor dogmatike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu (KBF) u Sarajevu velečasni Mario Bernadić i profesor pastoralne teologije na KBF-u u Sarajevu i direktor Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II“.

Sinoda, kako je pojasnio kardinal Puljić, znači ‘zajedno hoditi’ i to je bio smisao sazivanja tog tijela, jer je nakon rata uvidio kako stvari stoje.

“Strašno smo opali brojem vjernika, stvorile su se brojne posljedice rata koje su se uvukle u međuljudske odnose. Vidio sam da sam ne mogu rješavati stvari zato sam htio da zajedno hodimo, svećenici redovnici i laici – da pokušamo vidjeti što ova mjesna crkva može učiniti”, kazao je on.

Profesor Bernardić je podsjetio da Skupštinu prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije čine svećenici, redovnici i redovnice, vjernici laici, te će oni nakon pet zasjedanja donijeti zaključni dokument koji bi u bitnome trebao odrediti budući put kojim će ta nadbiskupija ići.

Tokom septembra i oktobra ove godine bit će održano još pet zasjedanja Sinoda.

Skupštinska zasjedanja Sinode započet će svečanom euharistijom u sarajevskoj katedrali Srca Isusova koju će izravno prenositi BHT 1. Nakon sv. mise uslijedit će radni dio susreta u dvorani Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije.