U Sarajevu će sutra biti potpisan Sporazum o dodatnom finansiranju u iznosu od 1,2 miliona KM za uspostavljanje sistema energetskog menadžmenta u Bosni i Hercegovini. Sporazum će potpisati šef odjeljenja za saradnju u Ambasadi Švedske Mari Bergstrom i zamjenik rezidentnog predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u našoj zemlji Suhrob Hošmuhamedov.

Uspostavljanje sistema energetskog menadžmenata osigurat će da Bosna i Hercegovina izvještava u skladu sa preuzetim obavezama prema Energetskoj zajednici, saopšteno je iz UNDP-a.

Time će naša zemlja biti prva u regionu koja će implementirati cjelokupni sistem upravljanja energijom na javnim zgradama, što će u konačnici doprinijeti ukupnom smanjenju potrošnje energije kako na nivou Bosne i Hercegovine, tako i na nižim nivoima.

Projekt “Zeleni ekonomski razvoj” (GED) posvećen je kreiranju uslova za investicije u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj “zelenih radnih mjesta”, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstva što doprinosi privrednom napretku zemlje i očuvanju životne sredine.

Aktivnosti će biti realizovane u okviru UNDP-ovog projekta “Zeleni ekonomski razvoj”, finansiranog od Vlade Švedske, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, entitetskim fondovima za zaštitu okoline, entitetskim ministarstvima za prostorno uređenje, entitetskim ministarstvima za energetiku, kantonalnim ministarstvima, opštinama i drugim partnerima.

Ceremonija potpisivanja bit će održana u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Kako je najavljeno, osim potpisnika sporazuma, novinarima će se obratiti i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.