Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel upozorio je na mogući treći talas epidemije Covid 19 u Švedskoj i ostatku Evrope.

On je na konferenciji za novinare rekao da postoje nagovještaji da bi nakon božićnih praznika moglo doći do novog talasa epidemije.

“Mnogo toga ukazuje na novi talas širenja zaraze”, istakao je Tegnel.

Nekoliko zemalja u Evropi, u kojima se tokom jeseni činilo da je došlo do smanjenja broja smrtnih slučajeva povezanih sa Covidom 19 i usporavanja širenja zaraze, suočeno je sa porastom broja zaraženih i preminulih, a Tegnel smatra da brojne stvari ukazuju na to da Švedska ide sličnim putem.

“Kriva u Švedskoj rasla je sporije, ali je sada skoro jednaka u poređenju sa drugim zemljama. S obzirom na to kako izgleda zaraza, vjerovatno moramo računati s tim da će biti veliki broj zaraženih i preminulih tokom ove i sljedeće sedmice”, naglasio je Tegnel.

Stručnjak je, u isto vrijeme, naveo da je teško iznositi bilo kakve zaključke o širenju virusa tokom božićnih praznika, ali da se može reći da je situacija teška, javio je “Sputnjik”.

Tegel je rekao i to da je u Švedskoj registrovano 11 slučajeva zaraze mutiranim virusom korona koji se širi u Velikoj Britaniji i jedan slučaj mutiranog soja virusa koji se širi Južnoafričkom Republikom.

Tegnela su kritikovali zbog njegove ideje o borbi protiv epidemije bez potpunog zatvaranja zemlje i nošenja zaštitnih maski.

On je branio švedsku strategiju, tvrdeći da nema pravog razloga da je maska pomaže.

Međutim, Tegnel je priznao da je iznenađen intenzitetom drugog talasa pandemije.