Švedska će nastaviti sa upotrebom vakcine kompanije “AstraZeneka” protiv Covida 19 prilikom vakcinisanja lica starijih od 65 godina, saopštila je švedska Javna agencija za zdravstvo.

U saopštenju se, međutim, navodi da će se obustaviti primjena vakcine kod mlađih lica, usljed nastavka istrage o potencijalnoj povezanosti vakcine i rijetkih slučajeva pojave krvnog ugruška.

“Vakcina je vrlo korisna za starija lica, među kojima je svakog dana sve manje teže oboljelih”, izjavio je generalni direktor Agencije Johan Karlson tokom predstavljanja novih uputstava regionalnim vlastima u vezi sa vakcinisanjem u Švedskoj.

On je potvrdio da je sve manje slučajeva pojave ozbiljnijih neželjenih efekata među starijima, te da je zbog toga ukinuta suspenzija upotrebe vakcine kod lica starijih od 65 godina.

Većina zemalja koje su privremeno suspendovale upotrebu vakcine kompanije “AstraZeneka” nastavile su sa vakcinisanjem nakon preporuka Evropske agencije za lijekove (EMA) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).