Bijeljinska bolnica “Sveti vračevi” krenula je u realizaciju programa “Solaris” kojim je dobila 72 solarna panela za energiju koji se postavljaju na Bolnicu.

Prema riječima pomoćnika direktora Bolnice Nele Mitrović, vrijednost ovih panela je oko 200.000 KM, od čega je pola obezbijedio UNDP.

“Drugu polovinu od 100.000 KM smo dobili od Vlade Republike Srpske kojoj zahvaljujem. Oni su preko Fonda za zaštitu životne sredine obezbijedili drugu polovinu novca, te bolnica nije morala učestvovati”, rekla je Mitrovićeva.

Ona je naglasila da značaj panela jeste u tome što zagrijava 12.000 litara vode dnevno, čime se koristi obnovljivi izvor energije i ne troši tečni naftni gas niti struja.

Mitrovićeva je rekla da inženjeri koji to postavljaju kažu da će se ova investicija isplatiti u narednih godinu i po kada se bude redovno koristilo.

“Ovo se pokazalo kao izuzetno značajno za našu bolnicu, nećemo proizvoditi štetne materije čime štitimo životnu sredinu, a postići ćemo i izvjesne uštede u korištenjzu tečnog naftnog gasa i električne energije”, rekla je Mitrovićeva, zahvalivši i direktoru Bolnice Zlatku Maksimoviću, bez čijih, kaže, aktivnosti ovakve stvari bi teško mogli zamisliti.