U petak, 21. Avgusta u 21 sat na platou ispred Skenderije u Sarajevu regionalna plesna platforma Balkan Dance Project predstavlja se svojom šestom produkcijom “Poziv na Svi marš na ples”, gdje ćemo simbolički obilježiti i historijsko mjesto, gde su sve poznate ex-Yu rock grupe nastupale, između njih i Bijelo Dugme.

Na omiljene i svima poznate hitove “Bijelog dugmeta” Igor Kirov, makedonski koreograf s međunarodnom karijerom, stvara dinamičnu plesnu predstavu čija je radnja okvirno smještena u zamišljenu omladinsku radnu brigadu tokom ljetne radne akcije u prvoj polovici 80-tih godina prošlog vijeka.

Njihova energija i predanost modernom baletu, uz muziku Gorana Bregovića i maštovitu koreografiju, garant su svježeg i inovativnog teatarskog iskustva. Izvršni producent predstave je Nataša Hajdarević ispred Udruženje “Živimo balet” iz Sarajeva.

Projekat je podržan od strane Festivala Velenje, , Grada Celje, Makedonskog Ministarstva kulture i Grada Skopje.

Ono što politika i religija razdvajaju, umjetnost spaja. Kao što je muzika dar od bogova, tako je ples dar od anđela.

Šta je cilj ovog projekta?

Misija i cilj Udruženja “Živimo Balet” je promocija plesnog pokreta, novih pozorišnih tendecija i edukacija publike. Sa tim osnovom smo se odlučili, da izvedemo međunarodni plesni projekat inspirisan vječitom muzikom Bijelog Dugmeta i sjetimo se početka nastajanja rock’n rolla u Jugoslaviji. U sklopu platforme pod nazivom Balkan Dance Project i sa međunarodnim partnerima u projektu ( Festival Velenje iz Slovenije i Kirov Dance Company iz Makedonije), te sa podrškom Doma Mladih Skenderija, nastaje plesna predstava “Svi marš na ples”.

Balkan Dance Project (u nastavku BDP) je međunarodna plesna platforma koja okuplja mlade, uspešne i perspektivne koreografe, plesače i stvaraoce iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, BIH i Makedonije. Oni kroz individualne priče istražuju zajedničko iskustvo življenja na prostoru Balkana. Svako od njih se kroz svoju unikatnu estetiku dotiče kako individualnih, tako i univerzalnih tema koje se tiču svih nas. Balkan Dance Project jača plesnu scenu regiona kako bi se ponovno spojila i povezala, te kreirala platformu za razmjenu ideja koreografa, plesača, muzičara, kostimografa i vizuelnih umjetnika. BDP povezuje zemlje sa jedinstvenim kulturnim identitetom i prenosi svoje ideje kroz univerzalni jezik plesa, muzike i pozorišta.

Plesna predstava „Svi marš na ples“ uvodi nas u eklektični izmaštani svijet u kojem pjesme kultnog ex-Yu benda BIJELO DUGME postaju osnova za pričanje priče o jednom vremenu i jednoj generaciji. Kako je tema većine pjesama BIJELOG DUGMETA ljubav, tako ne možemo pobjeći od činjenice da će okosnica ove predstave biti upravo ljubav i ljubavni odnosi, od onih za kojim se žudi do onih koji se žive i onih koji su na izdisaju ili pripadaju nostalgičnoj refleksiji njihovih junaka.

Inspiraciju za atmosferu predstave pronašli smo u spotovima benda – energičnim, razigranim, potpuno u duhu svjetskih trendova na rock sceni.. Dramaturgiju predstave čini Goran Golovko, kazališni reditelj, dugogodišnji intendant HNK Split i docent na odjelu glume na Umetničkoj akademiji u Splitu.

Koreografiju potpisuje najistaknutiji makedonski koreograf Igor Kirov, dugogodišnji direktor Splitskog baleta i dobitnik više međunarodnih nagrada u oblasti koreografije. U predstavi učestvuje Emir Fejzić, /BiH/, Pored Emira Fejzića u predstavi učestvuju profesionalni plesači iz BIH (Zulejha Kečo- , Branko Mitrović, Teodora Radivojević), Srbije (Luka Živković- Jakša Filipovac-), Hrvatske (Endi Schroetter-, Slovenije (Mojca Majcen i Luka Ostrež).