Organizatori relija u Hrvatskoj saopštili su danas da će svi vozači u WRC šampionatu učestvovati na ovogodišnjoj trci, koja će se prvi put voziti u toj državi.

“Ono što nas posebno raduje su prijave i već sada je jasno da će u Hrvatskoj voziti sve zvijezde WRC-a, koje će se na našim etapama boriti za važne prvenstvene bodove”, rekao je direktor relija Slaven Dedić, prenosi Hina.

Trka će biti održana od 22. do 25. aprila, na području grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije.

Dvije etape, koje su planirane na Zagrebačkom velesajmu, otkazane su zbog potencijalno velikog broja ljudi na malom prostoru.

“Nadali smo se do posljednjeg trenutka i vjerovali smo da ćemo moći organizovati etape na Velesajmu. Ipak, epidemiološka situacija nije nam išla na ruku. Radi se o etapama koje bi na malom prostoru okupile veći broj ljudi, a dio etape vozio bi se unutar paviljona, pa bi bilo teško ili nemoguće održavati distancu”, rekao je predsjednik Organizacionog odbora relija Daniel Šaškin.

“Zdravlje svih učesnika je na prvom mjestu i odlučili smo se na skraćivanje takmičenja. Ostatak planiranog održaće se prema predviđenom rasporedu”, dodao je on.

Čak i u skraćenoj varijanti hrvatski reli je sa više od 300 kilometara brzinskih ispita najduže takmičenje u WRC-u nakon katalonskog relija voženog 2019. godine.

Trke relija će se bodovati u WRC, WRC-2, WRC-3 i Junior WRC šampionatu.

Nakon dve održane trke u novoj sezoni, u Monte Karlu i Finskoj, vodi Finac Kale Rovanpera u Tojoti sa 39 bodova, drugi je Belgijanac Tjeri Novil sa 35 bodova, a treći je sedmostruki svjetski prvak Francuz Sebastijan Ožije sa 31 bodom.

U kalendaru ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u reliju nalazi se 12 trka, a nakon trke u Hrvatskoj vozači će imati jednomjesečnu pauzu do sljedeće trke u Portugalu, krajem maja.