Švicarska je započela postepeno ublažavanje restriktivnih mjera uvedenih zbog pandemije Covida-19 jer je registrovan pad slučajeva zaraze koronavirusom.

Vlada te zemlje danas je ublažila, nakon gotovo dva mjeseca, ograničenja zbog kojih su zatvorene škole, uredi, restorani i gotovo sve prodavnice osim dobavljača hrane i apoteka, javlja AFP.

Stari grad u Ženevi oživio je, djeca su krenula u škole, prodavnice su ponovo otvorile svoja vrata, kao i gradski restorani koji imaju pregrade između stolova i gdje je obavezno dezinfencioniranje na ulazu.

U posljednja 24 sata zabilježeno je samo 39 novih slučajeva zaraze, što potvrđuje znatan pad u odnosu na gotovo 1.500, što je bio rekord u jednom danu 23. marta. U Švicarska je registrovano 30.344 slučaja zaraze, a preminule su 1.543 osobe od posljedica COVID-19, saopćio je Federalni ured za javno zdravstvo.

Daniel Koch, koji je na čelu ureda za zarazne bolesti, nazvao je nedavne trendove “pozitivnim” i rekao da će vlasti tražiti mogućnost ubrzanog daljnjeg ublažavanja ograničenja kako uslovi budu dozvoljavali.