Ispovijest glumice iz Srbije Milene Radulović o tome kako ju je seksualno zlostavljao poznati režiser Miroslav Mika Aleksić, pokrenula je lavinu reakcija u regiji.

Pojavili su se navodi o seksualnom zlostavljanju na Akademiji scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, na društvenoj grupi “Nisi sama”, pokrenutoj s namjerom da se da slobodan prostor za sve žrtve koje žele biti anonimne.

“Kao glumica, doživjela sam više puta verbalno seksualno zlostavljanje, pa i dodire, disanja za vrat, odvratna pipkanja. Nažalost, ja sam odgojena tako da ne dižem prašinu, nego se samo povučem, izmigoljim, zamolim da me ne diraju… Tek sam godinama postala sigurnija u sebe, ali kao student uvijek sam se plašila da ću ispasti konzervativna među svim tim liberalnim ljudima, jer ne želim da me neko bespotrebno dira. Bila sam studentica druge godine Akademije.”

Ovo je samo jedna od ispovijesti na Facebook stranici, “Nisam tražila” koju su pokrenule četiri Sarajke, bivše studentice Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, potaknute ispoviješću glumice Milene Radulovć. Samo u nekoliko sati zatrpale su ih ispovijesti žrtava. Takvi slučajevi u žižu pažnje stavili su sarajevsku Akademiju scenskih umjetnosti.

MATEA MAVRAK, autor stranice

“Pristigao nam je jako veliki broj poruka, čak i prvi dan, nakon samo sat ili dva, mi smo već imale jako puno objava i priča koje smo već krenule da djelimo i nekako nam je drago da je to sve skupa krenulo i da su stvari počele da se dešavaju.”

Čim su se pojavile optužbe, Akademija se vrlo brzo oglasila saopštenjem pozivajući sve one koji su iskusili uznemiravanje da to prijave nadležnim institucijama ili menadžmentu ASU, odnosno komisiji.

SRĐAN VULETIĆ, dekan ASU, Sarajevo

“Mi nemamo fizičku prijavu, znači, mi nismo htjeli da budemo kruti pa da kažemo: “Ne interesuje nas šta piše na društvenim mrežama”, nego smo reagovali, organizovali smo tu komisiju, dali smo jedno saopštenje za javnost, podijelili smo ga.”

HARIS PAŠOVIĆ, reditelj

“Prije svega, mi moramo da čujemo žrtve, žrtve moraju da dobiju pravdu.”

Podjeliti ovakvo iskustvo, makar anonimno veliki je korak, prvenstveno za samu žrtvu traumatičnog iskustva. Mnoge od njih se dugo same bore s posljedicama.

TANJA TANKOSIĆ GIRT, psihoterapeut

“Najteže je biti prvi u svemu tome. Seksualno nasilje, rodno zasnovano nasilje nosi sa sobom jako puno stida, jako puno stigmatizacije, osjećaj krivice, nerazumijevanja okoline, nekog zavjeta ćutnje, prešutnog, neprešutnog, znanog i neznanog i jako je teško progovoriti o tome.”

Cijeli slučaj pokrenula je ispovijest glumice Milene Radulović da ju je kao maloljetnicu silovao Miroslav Aleksić, reditelj i profesor ugledne škole glume. On je uhapšen i priveden na saslušanje u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu nakon čega mu je određen jednomjesečni pritvor.