Svjetska banka u najnovijem izvještaju prognozira da će ekonomija Bosne i Hercegovine u 2021. porasti za 2,8 odsto, što je za 0,6 procentnih poena manje u odnosu na projekcije iz prošle godine.

Izgledi su umanjeni zbog pada bruto domaćeg proizvoda od 4 odsto u prošloj godini, usljed krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. Značajniji oporavak, poručuju iz Svjetske banke, može se očekivati tek kada se zauzda pandemija i obnove privredne aktivnosti.

Na pad domaće ekonomije, navodi se u izvještaju Svjetske banke, osim pandemije uticali su vanjski faktori na koje nemamo uticaja, poput smanjene privredne aktivnosti u Evropskoj uniji koja je naš glavni spoljnotrgovinski partner, ali i unutrašnji kao što su politička nestabilnost i sporo provođenje strukturnih reformi.

EMANUEL SALINAS, šef Ureda Svjetske banke za BiH i Crnu Goru

 „Nadamo se da će ova kriza poslužiti kao pokazatelj nadležnima, da se vrate na rješavanje problema koji onemogućavaju rast ekonomije, koji su dobro identificirani i za čije je rješavanje potrebna odlučnost. Nadamo se i da će se ova kriza iskoristiti kao znak vlastima da djeluju hitno na rješavanju tih problema i da se ekonomiji omogući da raste na način za koji ima potencijal“.

Ekonomski analtičari uglavnom se slažu sa ocjenama i prognozama Svjetske banke. Mišljenja su da se moramo osloniti na vlastite snage i da u ekonomskim pitanjima glavnu riječ trebaju imati stručnjaci, a ne politika.

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomski analitičar

 „Stvaranje ekonomskih uslova za novo zapošljavanje na bazi domaćih privrednih, prirodnih resursa i korištenje domaće pameti je jedini put kojim treba ići“.

RIFAT KLOPIĆ, ekonomski analitičar

„Ključna činjenica jeste da se gleda bar u budućem vremenu da što više ljudi dođe na prava mjesta koji treba da znaju ono što rade, a ako ne znaju da pitaju one što znaju. Tu je sva poenta“.

RATKO KOVAČEVIĆ, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH

 „Pad prihoda iz mjeseca u mjesec je sve manji. Tako da se evo u narednom periodu očekuje da taj prihoda u stvari na neki način u potpunosti nestane, te da pređemo na neki način i u suficit prikupljenih prihoda od indirektnih poreza“.

Ohrabruje i podatak da je u prva tri mjeseca 2021-e izvoz uvećan za 15 posto u odnosu na isti period prošle godine, što ukazuje na postepeni oporavak i rast privrede. Ove brojke bi vjerovatno bile još bolje kada bi poput privrednika i naši političari radili svoj posao.