Lučonoše svjetske politike okupile su se danas na početku redovne godišnje minhenske konferencije o bezbjednosti, dok dugačka lista sukoba izaziva sumnju u sposobnost međunarodne diplomatije da dogovori mirna rješenja.

Očekuje se da se oko 35 šefova država i vlada okupe na trodnevnom skupu u južnom njemačkom gradu, među njima i francuski predsjednik Emanuel Makron i kanadski premijer Džastin Trudo.

Ostale zemlje šalju vodeće ministre, uključujući američkog državnog sekretara Majka Pompea, kineskog ministra inostranih poslova Vanga Jia i iranskog šefa diplomatije Mohamada Džavada Zarifa. Na listi učesnika konferencije takođe su i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg.

Govoreći za DPA uoči skupa, predsjedavajući minhenske bezbjednosne konferencije Volfgang Išinger je kazao da je “duboko uznemiren neoprostivim neuspjesima” međunarodne zajednice u ratom razdiranoj Siriji i lamentirao što libijski mirovni plan dogovoren nedavno u Berlinu ne funkcioniše na terenu.

“Sve je više kriza, više je ozbiljnih kriza, užasavajučih dešavanja koja čovjek ne može ni zamisliti”, kazao je Išinger za DPA.