Film “Kuda ideš, Aida?” (Quo Vadis, Aida?) Jasmile Žbanić danas je imao svjetsku premijeru na 77. Venecijanskom film festivalu. Ekipa filma predstavila se na Crvenom tepihu. Nakon premijere nagrađeni su desetominutnim aplauzom publike.

Quo Vadis,Aida? Official screening

After the screening #QuoVadisAida #Venice77

Gepostet von Deblokada am Donnerstag, 3. September 2020

Film je dio glavne takmičarske selekcije i sa još 17 ostvarenja, u utrci je za prestižnog Zlatnog lava.

I ovako 10 min….👏👏👏#QuoVadisAida #WorlPremiere #Venice77

Gepostet von Narcisa Cvitanovic am Donnerstag, 3. September 2020

Novinari su bili zainteresovani da saznaju više detalja o pripremama ekipe, o načinu rada, te o samoj tematici filma i iskustvima kroz koja su prolazili razgovarajući sa žrvama i istražujući genocid u Srebrenici. Članovi ekipe istaknuli su da je rad na filmu bio teško iskustvo, ali itekako vrijedno i značajno.

JASMILA ŽBANIĆ, režiserka

“Ovaj film smo posvetili ženama koje su izgubile svoje muževe, sinove, bliske ljude. znam neke porodice koje su izgubile 60 članova, cijele generacije su izbrisane. Imamo mnogo filmova koji govore o ratu iz muške perspektive, ali ja kao žena nisam mogla da prihvatim činjenicu da je rat ono što se uči u školi. Pošto sam preživjela rat u Sarajevu shvatila sam da to nije tako. Mi smo bili toliko preplavljeni lažima i političkim izjavama koje su ljude uvele u konflikt. Ja se sa tim nikako nisam mogla identifikovati, zato sam htjela napraviti priču iz ženske perspektve. Da bih uspjela, istraživala sam, upoznavala žene, pokušavala shvatiti kako su sve to preživjele, kako žive danas i osjetila sam jako potrebu da progovorim o tome.”

JASNA ĐURIČIĆ, glumica

“Ova priča, kao što ste i vi rekli, može da se dogodi bilo gde i ja mislim da se ona ovog trenutka, dok mi sedimo ovde i pričamo o našem filmu, da se ona negde sasvim sigurno dešava. I zbog toga mislim da je važan ovaj film, da je užasno važno govoriti o ovakvim temama, na ovakav način. Jasmila je ekspert, ona uvek ide u područje gde niko ne želi.”

BORIS ISAKOVIĆ, glumac

“Za mene je ovaj film važan zbog toga što će pokolebati sve one koji imaju dvojbe u istinu i sve ono što se dešavalo na Balkanu. Jer, ako iko sumnja u autentičnost filma, ili mog lika, Ratka Mladića, dovoljno je da ode na youtube i pogleda snimke, ratne Mladićeve snimke, i posluša ono što govori. Ja sam to sve slušao iznova i iznova i u filmu sam se držao svega od riječi do riječi.”

Filmom “Kuda ideš, Aida?” počeo je takmičarski program na Mostri, prvom velikom festivalu koji se održava uz prisustvo autora i publike, od početka pandemije koronavirusa. Naša ekipa prošetala je Crvenim tepihom, praćena usklicima fotoreportera i muzikom Amire Medunjanin.

Nakon premijere, film će imati još 12 projekcija na ovogodišnjoj Mostri. Bosanskohercegovačka premijera filma bit će organizirana kada sigurnosni uvjeti to budu dozvoljavali, saopćeno je iz producentske kuće Deblokada. U evropskim zemljama film će u kinima početi igrati početkom iduće godine.